SUROVINY, KTERÉ JSOU NYNÍ "V SEZÓNĚ" - ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ
..................................................................................................................................................................................................................
H R Á Š E K
Nezralý hrášek má poměrně vyšší energetickou hodnotu než ostatní zelenina. Obsahuje asi 76% vody, 6% bílkovin, 13% sacharidů a do 2% vlákniny. V dománostech se dá dobře uchovat zmrazením (3 minuty povařit v osolené vodě před zmrazením).
Zeleninový pilaf .. Paprikový pilaf .. Rizoto sicilské .. Rizoto benátské .. Špagety s hráškem .. Zelený hrášek po římsku .. Květák s hráškem .. Hrášek po francouzsku .. Brambory s hráškem (s fotografií) .. Kuřecí prsa po lombardsku .. Kuře paní Núrdžahán .. Kuřecí prsíčka se dvěma omáčkami .. Dolnozemská polévky
 
M E R U Ň K Y
Meruňkový džem .. Zavařované meruňky .. Tvarohový nákyp s meruňkami .. Honzovy meruňkové buchty .. Tvarohová bublanina .. Meruňkový řez .. Meruňkový krém se skořicovou smetanou .. Meruňkové čatní
 
B O R Ů V K Y
Borůvkové mističky .. Borůvkový rychlý koláč .. Malpury .. Žahour z borůvek .. Knedlíky ovocné kynuté
 
J A H O D A

Jahodová roláda .. Jahodový moučník .. Pavlova (s fotografií) .. Malpury .. Jahodový likér se zmrzlinou .. Jahody a vanilková pěna .. Jahodová zmrzlina .. Letní bowle bez alkoholu .. Jahodový džem míchaný .. Jahodová salsa
 
K V Ě T Á K
Květák patří u nás k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším zeleninám ze skupiny košťálovin. Kvalitní květák má pevné bílé růžice, ovšem existuje řada odrůd s jinou barvou - oranžovou, fialovou... Květák obsahuje především nenahraditelné množství aminokyselin. Z vitaminů má nejvíce vitaminu C, dokoknce minimálně 2x více než pomeranč. Jako každá košťálovina obsahuje i sirnou silici. Ta se varem rozkládá a uniká, proto květák vaříme bez pokličky. Před přípravou květák zbavíme listů, důkladně omyjeme a můžeme i spařit osolenou vodou, aby se odstranil hmyz. Při tepelné přípravě jej vkládáme do vroucí osolené ody. Vývar obsahuje řadu cenných vyluhovaných látek, proto jej použijeme na polévku.
Květák s rajčaty .. Květákové hřebeny .. Divoký květák (s fotografií) .. Dort z květáku a brokolice .. Kohout s květákem .. Hovězí s květákem .. Květáková roláda (s fotografií) .. Květák a cukety .. Květák na sladkokyselo
 
R A J Č A T A
Rajče patří k nejrozšířenějším zeleninám na světě. Plody rajčete mají celou škálu barev, tvarů a velikostí. Rajčata mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Rostlina obsahuje jedovatý glykosid solanin, kterého je ale ve zralých plodech minimum. Solanin se rozkládá v kyselém prostředí, proto se nezralá rajčata mohou ve směsi s ostatní zeleninou nakládat do octa. Ale není vhodné z nich dělat sladké zavařeniny nebo je proslazovat, tak se solanin totiž zachovává.
Plněná rajčata .. Indické lečo .. Hrách s tvarohem .. Houby na rajčatech .. Nudlová hnízda se sýrovou omáčkou .. Zeleninový nákyp .. Zapékané brambory dvou chutí .. Lasagne po milánsku .. Nákyp z rajčat .. Plněná rajčata po sicilsku .. Vegetariánská paella .. Rajčata s ovčím sýrem .. Canelloni s houbami .. Bezmasý džuveč .. Kuřecí nákyp s rajčaty .. Kuře na rajčatech .. Plněná kuřecí rýžová kapsa (s fotografií) .. Roštěnky podle lahůdkářky .. Králík v balíčku .. Vepřová roláda s lečem .. Rajčatová studená omáčka .. Rajská omáčka .. Rajčatové čatní .. Salza .. Rajčatová polévka .. Rajčata plněná cibulí .. Platýs s rajčaty .. Losos s rajčaty .. Kapr rajčátkový .. Netradiční filé v těstíčku (s fotografií) .. Jambalaya z klobásy .. Abruzský salát .. Svěží letní salát .. Řecký salát s ovčím sýrem .. Ďábelská směs .. Ajvar .. Zeleninová hořčice
 
C I B U L E
Nejznámější a nejrozšířenější ze všech druhů cibule je cibule kuchyňská, která pochází ze západní Asie, kde dodnes roste planá. Cibule obsahuje přibližně 88% vody, 9% sacharidů1,3% bílkovin, do 1% vlákniny a málo tuků. Je bohatá na draslík, fosfor, vápník a hořčík. Cibule stimuluje činnost jater a slinivky, má silné antibakteriální účinky a má také prostiklerotické účinky. Podporuje činnost srdce a mozku, má močopudný účinek a je nejprospěšnější v syrovém stavu. Mezi další druhy cibule patří cibule zimní nebo sečka, cibule šalotka a nebo lahůdková cibule perlovka, která se pěstuje především ke konzervování.
Cibulačka .. Cibulová polévka s uzeninou .. Francouzská cibulová polévka (s fotografií) .. Cibulový koláč se slaninou .. Zapékaná cibule
 
H O U B Y
Nejprve něco z konzervace:
Houby na sladkokyselo .. Houby ve vlastní šťávě .. Houbový salát se zeleninou
A teď houbové pochoutky:
Hříbky pečené v troubě .. Houbový guláš .. Houby na paprice .. Houby na žemlích .. Houbový balabán .. Roštěnky na houbách .. Fazole na houbách
 
J A B L K A
Žemlovka .. Knedlíky jablečné s mandlemi .. Bamborový nákyp s jablky (s fotografií) .. Lasagne s jablky (s fotografií) .. Kuře ala Calvados .. Jablkový závin z lístkového těsta .. Jablka v županu .. Lívanečky s jablky .. Jablečný zázrak .. Jablkový koláč s posýpkou .. Babiččin jablkový rychlonákyp .. Buchta s jablky paní Svobodové .. Jablkové čtverečky
 

HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů