|
250 g hladké mouky
100 g cukru
125 g másla
1 vejce
kůru z 1 citronu
na špičku nože prášku do pečiva
špetku soli
75 g másla
100 g polohrubé mouky
50 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
tuk a strouhanka do formiček
Náplň:
300 g borůvek
|
Příprava:
Do mísy dáme hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl, přidáme citronovou
kůru, tuk a vejce, zpracujeme na hladké těsto a dáme na 30 minut do chladničky
. Přebereme a opereme borůvky a necháme je okapat. Na drobenku uhněteme
tuk ve vločkách, polohrubou mouku, cukr i vanilkový cukr tak, aby vznikly
drobné hrudky. Deset dortíkových formiček o průměru 10 cm vymastíme a
vysypeme strouhankou. Vtiskneme do nich těsto z chladničky, na ně dáme
borůvky a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě (200 stupňů)
30 minut. Vyndáme, opatrně uvolníme a necháme vychladnout. Můžeme ozdobit
šlehačkou.
|