|  |  
 
 1 střední květák
 4 brambory
 1 lžíci másla
 hladká mouka
 2-3 dcl mléka
 3 vejce
 asi 10 plátků na kousíčky nakrájeného eidamu
 asi 10 plátků na kostičky nakrájené šunky či debrecínky
 hrst na kostičky nakrájené nivy
 pepř, sůl
 zázvor, červená paprika, orientální koření
 |  Příprava: Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostky a spolu s očištěnými a omytými 
        růžičkami květáku dáme vařit do osolené vody. Vaříme asi 15-20 minut doměkka. 
        V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku, vytvoříme jíšku a pomalu 
        do ní přiléváme za stálého míchání mléko. Osolíme, opepříme a okořeníme. 
        Přivedeme k varu, aby omáčka zhoustla, přisypeme polovinu kousíčků eidamu 
        a odstavíme z ohně. Pekáč vymastíme máslem, vyložíme uvařeným květákem 
        s bramborami, posypeme druhou polovinou eidamu, kousky šunky, kostičkami 
        nivy. Zalijeme rozšlehanými vejci, ještě dochutíme solí a pepřem a přilijeme 
        uvařenou omáčku. Takto připravený pokrm (obrázek vlevo) dáme do trouby 
        a pečeme na 200 stupňů Celsia asi 30 minut.
 |