Divoký květák pro 2 osoby
 




1 střední květák
4 brambory
1 lžíci másla
hladká mouka
2-3 dcl mléka
3 vejce
asi 10 plátků na kousíčky nakrájeného eidamu
asi 10 plátků na kostičky nakrájené šunky či debrecínky
hrst na kostičky nakrájené nivy
pepř, sůl
zázvor, červená paprika, orientální koření

Příprava:
Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostky a spolu s očištěnými a omytými růžičkami květáku dáme vařit do osolené vody. Vaříme asi 15-20 minut doměkka. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku, vytvoříme jíšku a pomalu do ní přiléváme za stálého míchání mléko. Osolíme, opepříme a okořeníme. Přivedeme k varu, aby omáčka zhoustla, přisypeme polovinu kousíčků eidamu a odstavíme z ohně. Pekáč vymastíme máslem, vyložíme uvařeným květákem s bramborami, posypeme druhou polovinou eidamu, kousky šunky, kostičkami nivy. Zalijeme rozšlehanými vejci, ještě dochutíme solí a pepřem a přilijeme uvařenou omáčku. Takto připravený pokrm (obrázek vlevo) dáme do trouby a pečeme na 200 stupňů Celsia asi 30 minut.

   

HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů