Kuře ala Calvados pro 4 osoby
 

1 kuře
1 sklenka Calvadosu
150 g másla
5 lžic smetany
2 lžíce hladké mouky
1 žloutek
100 g žampionů
5 jablek
1 šálek vývaru
sůl







Příprava:
Očištěné kuře upečeme na másle a rozdělíme na čtvrtky. Polijeme sklenkou Calvadosu a zapálíme. Jablka rozpůlíme, vyjmeme jádřince a upečeme je na 1 lžíci másla, tak aby zůstala v celku. Omáčka: 4 lžíce tekutého másla smícháme na mírném ohni se 2 lžícemi mouky. Rozředíme za stálého míchání vývarem z masa a osolíme. Povařenou omáčku zahustíme rozkvedlaným žloutkem a 5 lžícemi smetany. Vlijeme do štávy z kuřete a ohřejeme, ale nevaříme. Krátce před podáním vmícháme do omáčky žampiony, podušené na másle. Kuře sestavíme na tácu do původního tvaru, polijeme omáčkou a obložíme rozpůlenými jablky, podušenými na másle.