|  | 1,2 kg jahod1 kg třešní, višní nebo rybízu
 2 kg cukru
 
 
 
 
 
 
 
 
 | Příprava:Jahody důkladně omyjeme, necháme okapat. Třešně nebo višně vypeckujeme 
        a překrájíme. Rybíz vylisujeme a použijeme jenom šťávu. Velké jahody překrájíme. 
        Vše dáme do širšího kastrolu, část jahod můžme nechat na později. Ovoce 
        i se šťávou povaříme, až začně houstnout, pak vsypeme cukr a zbytek jahod, 
        vaříme ještě asi 15 minut a hustý vařící džem nalijeme do vyčištěných 
        a okapaných skleniček. Ihned uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a necháme 
        víčka vysterilovat. Pak uklidíme do chladnější místnosti. Džem nemusíme 
        tak dlouho vařit, použijeme-li želírovací přípravek.
 |