|  | 750 g jahod3-4 lžíce cukru
 2 lžíce mandlových lupínků
 1/2 l mléka
 kůru z 1/2 citronu
 1 lusk vanilky
 špetku soli
 30 g krupice
 1 žloutek
 2 bílky
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 | Příprava:Opereme jahody a několik si odložíme na zdobení. Ostatní očistíme a přepůlíme. 
        Posypeme je 1-2 lžícemi cukru a necháme trochu rozležet. Mandlové lupínky 
        opražíme na suché pánvi dozlatova. Z pánve je hned poté dáme na talíř 
        a necháme zchladnout. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 2 lžíce cukru, 
        citronovou kůru a sůl. Lusk vanilky podélně nařízneme, vydlabeme dužinu, 
        kterou spolu s luskem přidáme do mléka. Velmi krátce povaříme a odstavíme. 
        Vsypeme krupici a za stálého míchání necháme při nízké teplotě asi 5 minut 
        povařit. Pak vyndáme lusk vanilky. Žloutek ušleháme s malým množstvím 
        vody a vmícháme do krupice. Bílky ušlehaáme dotuha. Odebereme trochu krupičné 
        hmoty, rozmícháme s bílkovým sněhem a lehce vmícháme do krupicové pěny. 
        Do velké mísy dáme jahody, zalijeme krupičnou pěnou, pasypeme lupínky 
        a ozdobíme jahodami.
 
 
 
 
 
 |