Jahody a vanilková pěna pro 4 osoby
30 minut
1 porce 1050 kJ
 

750 g jahod
3-4 lžíce cukru
2 lžíce mandlových lupínků
1/2 l mléka
kůru z 1/2 citronu
1 lusk vanilky
špetku soli
30 g krupice
1 žloutek
2 bílky


















Příprava:
Opereme jahody a několik si odložíme na zdobení. Ostatní očistíme a přepůlíme. Posypeme je 1-2 lžícemi cukru a necháme trochu rozležet. Mandlové lupínky opražíme na suché pánvi dozlatova. Z pánve je hned poté dáme na talíř a necháme zchladnout. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 2 lžíce cukru, citronovou kůru a sůl. Lusk vanilky podélně nařízneme, vydlabeme dužinu, kterou spolu s luskem přidáme do mléka. Velmi krátce povaříme a odstavíme. Vsypeme krupici a za stálého míchání necháme při nízké teplotě asi 5 minut povařit. Pak vyndáme lusk vanilky. Žloutek ušleháme s malým množstvím vody a vmícháme do krupice. Bílky ušlehaáme dotuha. Odebereme trochu krupičné hmoty, rozmícháme s bílkovým sněhem a lehce vmícháme do krupicové pěny. Do velké mísy dáme jahody, zalijeme krupičnou pěnou, pasypeme lupínky a ozdobíme jahodami.