|
750 g jahod
3-4 lžíce cukru
2 lžíce mandlových lupínků
1/2 l mléka
kůru z 1/2 citronu
1 lusk vanilky
špetku soli
30 g krupice
1 žloutek
2 bílky
|
Příprava:
Opereme jahody a několik si odložíme na zdobení. Ostatní očistíme a přepůlíme.
Posypeme je 1-2 lžícemi cukru a necháme trochu rozležet. Mandlové lupínky
opražíme na suché pánvi dozlatova. Z pánve je hned poté dáme na talíř
a necháme zchladnout. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 2 lžíce cukru,
citronovou kůru a sůl. Lusk vanilky podélně nařízneme, vydlabeme dužinu,
kterou spolu s luskem přidáme do mléka. Velmi krátce povaříme a odstavíme.
Vsypeme krupici a za stálého míchání necháme při nízké teplotě asi 5 minut
povařit. Pak vyndáme lusk vanilky. Žloutek ušleháme s malým množstvím
vody a vmícháme do krupice. Bílky ušlehaáme dotuha. Odebereme trochu krupičné
hmoty, rozmícháme s bílkovým sněhem a lehce vmícháme do krupicové pěny.
Do velké mísy dáme jahody, zalijeme krupičnou pěnou, pasypeme lupínky
a ozdobíme jahodami.
|