Dolnozemská pro 4 osoby
 

500 g hovězího žebra
200 g polévkové zeleniny kořenové
50 g kedluben
50 g hlávkového zelí
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 rajče
1 zelený paprikový lusk
50 g zeleného hrášku
50 g hub nebo 10 g sušených hub
50 g vlasových nudlí
zrnka celého pepře a nového koření
petrželová nať
sůl, polévkové koření



Příprava:
Omyté maso dáme vařit do 2l vody s kořením a solí. Když maso měkne, přidáme nahrubo strouhanou nebo na kostičky krájenou zeleninu a hřášek, houby a cibuli nakrájenou na jemné kroužky. Když zelenina změkne, vyjmeme maso, vykostíme, nakrájíme na porce a vrátíme do polévky. Polévkové nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě a scezené přidáme do polévky současně s jemně nasekanou petrželovou natí. Polévku dochutíme malým množstvím polévkového koření a solí.