|
Krém:
1 kg zralých meruněk
6 plátků čiré želatiny
šťáva z 1 citronu
4 cl meruňkové pálenky
1/4 l suchého bílého vína
100 g třtinového cukru
Smetana:
30 g jemně ovocného cukru
1 lžička mleté skořice
150 g smetany ke šlehání
|
Příprava:
Meruňky krátce ponoříme do vroucí vody, vyjmeme, zchladíme, oloupeme a
rozpůlíme a vypeckujeme. Půlky meruněk nakrájíme na čtvrtky, želatinu
namočíme do studené vody, necháme ji nabobtnat a dobře vylisujeme. Zbývající
meruňky s citronovou šťávou, pálenkou, bílým vínem a třtinovým cukrem
dáme do hrnce, přivedeme k varu. Povaříme, vyjmeme a rozmixujeme. Přidáme
želatinu a mícháme, až se v horkém meruňkovém pyré rozpustí. Přimícháme
čtvrtky meruněk. Krém rozdělíme na 4 talíře, přikryjeme a necháme chladit
nejméně 2 hodiny. Ovocný cukr smícháme se skořicí. Smetanu ušleháme a
postupně přidáváme skořicový cukr. Skořicovou šlehačku upravíme na vychlazený
krém.
|