Meruňkový krém se skořicovou smetanou pro 4 osoby
1 porce 2130 kJ
 

Krém:
1 kg zralých meruněk
6 plátků čiré želatiny
šťáva z 1 citronu
4 cl meruňkové pálenky
1/4 l suchého bílého vína
100 g třtinového cukru

Smetana:
30 g jemně ovocného cukru
1 lžička mleté skořice
150 g smetany ke šlehání

Příprava:
Meruňky krátce ponoříme do vroucí vody, vyjmeme, zchladíme, oloupeme a rozpůlíme a vypeckujeme. Půlky meruněk nakrájíme na čtvrtky, želatinu namočíme do studené vody, necháme ji nabobtnat a dobře vylisujeme. Zbývající meruňky s citronovou šťávou, pálenkou, bílým vínem a třtinovým cukrem dáme do hrnce, přivedeme k varu. Povaříme, vyjmeme a rozmixujeme. Přidáme želatinu a mícháme, až se v horkém meruňkovém pyré rozpustí. Přimícháme čtvrtky meruněk. Krém rozdělíme na 4 talíře, přikryjeme a necháme chladit nejméně 2 hodiny. Ovocný cukr smícháme se skořicí. Smetanu ušleháme a postupně přidáváme skořicový cukr. Skořicovou šlehačku upravíme na vychlazený krém.