Tvarohový nákyp s meruňkami pro 4 osoby
1 porce 3130 kJ
 

750 g zralých meruněk
100 g třtinového cukru
50 g měkkého másla
1 špetka soli
4 vejce
500 g nízkotučného tvarohu
200 g mletých mandlí
strouhaná kůra z 1 malého citronu
na špičku nože kypřícího prášku


Příprava:
Meruňky krátce ponoříme do vroucí vody, vyjmeme, zchladíme, oloupeme a rozpůlíme a vypeckujeme. Smícháme s 1 lžící třtinového cukru a vložíme do vysoké nákypové formy. V míse ušleháme do pěny máslo se zbývajícím třtinovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Nejprve do máslové pěny postupně zatřeme žloutky, potom po lžičkách tvaroh. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který položíme na tvarohovou hmotu. Mandle smícháme s kypřícím práškem a nasypeme na bílkový sníh. Opatrně vše smícháme. Tvarohovou hmotu naneseme na meruňky a uhladíme. Formu vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Nákyp pečeme asi 1 hodinu, až je povrch zlatohnědý.

   

HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů