|
750 g zralých meruněk
100 g třtinového cukru
50 g měkkého másla
1 špetka soli
4 vejce
500 g nízkotučného tvarohu
200 g mletých mandlí
strouhaná kůra z 1 malého citronu
na špičku nože kypřícího prášku
|
Příprava:
Meruňky krátce ponoříme do vroucí vody, vyjmeme, zchladíme, oloupeme a
rozpůlíme a vypeckujeme. Smícháme s 1 lžící třtinového cukru a vložíme
do vysoké nákypové formy. V míse ušleháme do pěny máslo se zbývajícím
třtinovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Rozklepneme vejce, oddělíme
žloutky od bílků. Nejprve do máslové pěny postupně zatřeme žloutky, potom
po lžičkách tvaroh. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který položíme na tvarohovou
hmotu. Mandle smícháme s kypřícím práškem a nasypeme na bílkový sníh.
Opatrně vše smícháme. Tvarohovou hmotu naneseme na meruňky a uhladíme.
Formu vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů
Celsia. Nákyp pečeme asi 1 hodinu, až je povrch zlatohnědý.
|