Houbový salát se zeleninou  
 

500 g očištěných hub
500 g červených kapií
500 g bílého hlávkového zelí
500 g cibule

Nálev: buď Deko nebo
na 1 l vody 1/4 l 8% octa, lžíce soli a 80 g cukru







Příprava:
Očištěné houby propláchneme tekoucí vodou, vhodíme je do vařící osolené a okyselené vody a 7 minut vaříme. Pak cedníkem vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Papriky omyjeme, vadné části vykrojíme, semeník se stopkou odstraníme a papriky nakrájíme na nudličky. Vhodíme je do čisté vařící osolené vody a povaříme 5 minut. Pak scedíme a necháme okapat. stejně povaříme i nakrouhané zelí a cibuli. Zeleninu s houbami promícháme nebo do sklenic vkládáme jednotlivé vrstvy. Vše zalijeme horkým nálevem z Deka nebo si nálev připravíme svařením vody, octa, soli a cukru. V tom případě můžeme použít vývar, v němž jsme ovařovali papriky. Naplněné sklenice uzavřené víčky sterilujeme 25 minut při 85 stupních Celsia.