Zapékané brambory dvou chutí pro 4 osoby
50 minut
1 porce 2220 kJ
 

8 velikých brambor
2 lžíce oleje
3 lžíce soli
4 střední rajčata
1 malá cibule
1/2 svazku čerstvého tymiánu
nebo 1/2 lžičky sušeného
75 g selského tvarohu s bylinkami
1 žloutek
3 naťové cibulky
50 g tence krájené anglické
slaniny
125 sýra gouda









Příprava:
Brambory omyjeme, osušíme a přepůlíme. Pečící plech potřeme olejem a posypeme solí. Brambory poskládáme na plech řezem dolů a pečeme je v dobře předehřáté troubě asi 20-25 minut. Mezitím opláchneme rajčata. Očistíme je, rozčtvrtíme a odstraníme zrníčka. Dužinu pokrájíme na kositčky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Opereme čerstvý tymián a ze snítek stáhneme lístky. Smícháme rajčata, cibuli, tymián, tvaroh a žloutek. Očistíme a omyjeme naťové cibulky a nakrájíme je na tenká kolečka. Plátky slaniny přepůlíme, sýr nakrájíme na slabé plátky. Na polovinu pečených brambor dáme tvarohový krém, druhou polovinu obložíme naťovými cibulkami, sýrem a slaninou. Pak všechny brambory při stejné teplotě ještě asi 10 minut zapečeme.