Francouzská cibulová pro 4 osoby
 

6 velkých cibulí
100 g másla
1 lžička pepře
1,5 l vývaru
2 krajíce chleba bez kůrky
150 ml suchého bílého vína
50 g tvrdého nastrouhaného sýra

Příprava:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. 75 g másla rozehřejte v hrnci, přidejte cibuli a osmahněte ji do sklovita. Přidejte pepř, vývar, uveďte do varu a vařte 10 minut. Mezitím rozehřejte zbytek másla na pánvi, chléb nakrájejte na kostičky a osmahněte jej dozlatova. Osmažený chléb můžete osušit od přebytečného tuku ubrouskem. Do polévky zamíchejte bílé víno, dochuťte a zahřejte. Polévku podávejte na talířích posypanou osmaženým chlebem a strouhaným sýrem.