|
ZAJÍMAVOSTI |
|
CHŘEST
Chřest - "král zeleniny" - je ceněn především pro svoji jemnou a ušlechtilou
chuť připomínající nádech světlých a slunečných dnů, přesně jako roční období,
kdy jej sklízíme...
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
O
suši
Přečtěte si jak připravit pravé nefalšované suši u nás, ve střední Evropě.
Navíc Vám poradíme, kde dobře nakoupit...
Autor: Kateřina Mamulová |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Filipínské
receptové okénko
Filipínská kuchyně je jedním z typických představitelů asijské kuchyně.
Hojně používaná rýže, nudle, sójová omáčka, tofu (sójový sýr), tropické
ovoce a nepřeberné množství mořských potvor a darů činí z této kuchyně pro
evropana velmi pozoruhodnou a často ne zcela přitažlivou směsici.
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Něco
málo o francouzském víně
Tento článeček navazuje na minicyklus o francouzské kuchyni. Dozvíte sezde
ja kfrancouzská vína rozdělujeme a značíme, při jaké teplotě je podáváme
a navíc přidám několik tipů na výtečné francouzské pochoutky.
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Marinování
(Marinované pokušení z bílého masa)
Z tohoto článku se dozvíte téměř vše o záhadách a zásadách marinování masa,
včetně netradičních receptů na marinády, grilovací omáčky a dip dresinky
a dokonce i několik receptů na samotné grilované masíčko.
Autor: Tomáš Mozer |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Paella
Chtěli byste se naučit jak uvařit pravou, nefalšovanou paellu? Nyní máte
možnost. Čeká vás originální, vlastními zkušenostmi obohacený recept z Bergenu
roku 1989 včetně dobové fotodokumentace!
Autor: Tomáš Mozer |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Jak
používat koření a bylinky
Připravila jsem článeček o bylinkách a koření. Poradím Vám jak je používat
a skladovat aby jsme je uchovali čerstvé. A také, pokud bylinky či koření
pěstujete, jak je sbírat a sušit.
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Něco
málo o víně
V tomto článečku se dozvíte se jak a proč víno rozdělujeme, při jaké teplotě
a jak jej podáváme, abychom si na něm co nejlépe pochutnali. Jedná se o
takový souhrn základních znalostí o víně, které postupně budeme rozšiřovat
o další a další informace.
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Bramborová
dieta na víkend
Obvykle nikdo nemáme během týdne moc času na zdravou životosprávu a pak
máme špatné svědomí a ještě hůř i špatný pocit, že máme nějaké to kilo navíc.
Mám tu tedy víkendovou dietu pro odlehčení po pracovním týdnu, pomocí které
můžete shodit až 1,5 kg.
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Indická
kuchyně
Základem pro zvládnutí indické kuchyně je především způsob vaření. Vaří
se pomalu, v co nejmenším množství vody, pokrm se nechá jen mírně probublávat
a dusí se jen velmi mírně. Koření se opraží nasucho nebo s trochou másla
ghí. Omáčky ani polévky se nezahušťují moukou nebo jíškou, ale buď se do
žadané hustoty vyvaří, nebo se zahušťují kokosovým mlékem. Smažené maso
se neobaluje v mouce, ale pouze v rozšlehaném vejci nebo přímo ve strouhance
nebo se smaží neobalené. Jako doplněk jídel se podává mnoho druhů pikantních
čalamád, čatní nebo kečupů. Připravují se z různých druhů zeleniny, ovoce,
oříšků a hlavně koření, octa, citronové a pomerančové šťávy. V tradiční
indické kuchyni nemá místo uzené maso, slanina ani uzeniny.
Nejcharakterističtějším indickým kořením je karí. Připravuje se z mnoha
druhů koření, v němž nechybí zázvor, koriandr, kardamom, kmín, paprika,
pepř, šafrán, kurkuma a další. Pro naše účely postačí karí, které je běžně
k dostání v našich obchodech. Dalším hojně využívaným kořením je tzv. horké
koření. Jedná se o sedmi druhů koření smíchaných a upravených specifickým
způsobem. A výsledek je opravdu horký :) |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Mořské
ryby
V současné době se na pultech našich obchodů objevuje stále větší výběr
ryb mořských, jejichž jména nám často ani nic neříkají, natož abychom věděli,
jakým způsobem rybu upravit. A tak nemáme náladu ani chuť rybu koupit a
zkusit z ní vyrobit oběd či večeři.
Abychom se tedy osmělili a třeba i zjistili, že mořská ryba může být výtečným
pokrmem a především výborným zpestřením našeho jídelníčku, připravila jsem
malé seznámení nebo také popis mořských ryb a dalších potvor, se kterými
se můžete v obchodech setkat. Dozvíte se tedy jak na ně a co s nimi :) ..
makrela .. tuňák .. ryby
treskovité .. losos .. platýs .. krab
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Nákypy,
gratinované pokrmy a suflé
Víte jak připravit tyto druhy pokrmů? Poradíme Vám jak úspěšně zvládnout
nákyp či suflé a prozradíme několik chutňoučkých receptů...
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Víte
kolik druhů italských těstovin vůbec existuje? A víte jak se těstoviny správně
upravují? Vše o tomto velmi oblíbeném jídle najdete v Pojednání
o těstovinách. A na závěr se dozvíte, jak správně připravit omáčku Pesto
a nebo chutné, levné a hlavně vynikající Pasta Carbonara.
Autor: Tomáš Mozer |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Abychom odlehčili našemu černému svědomí po svátcích a ještě hůře s nadcházejícím
jarem a létem a plavkami a vůbec, připravila jsem tip na dietu s názvem
Hubneme zdravě
s ovocem, zeleninou a mléčnými výrobky. Dieta je 5ti denní a rozhodně
ne drastická, no přesvědčte se sami.
Autor: vEruska |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Experimentujete
rádi i co se pitíčka týče?
Nyní máte možnost čerpat nápady i u nás. Naše milá krajanka
Deniska, žijící v USA, je autorkou našeho nového oddělení Míchaných
nápojů, a to nejen alkoholických!
Autor: Deniska
Poslední přírůstky: PARADISE
{Ráj} a Thanksgiving |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Protože
tu zazněl dotaz na výrobu piva, přemluvila
jsem se a zpracovala další velmi cenný materiál od Tomáše. Jde o článeček
o jeho zkušenostech s výrobou piva obohacený pro nás neznámými okolnostimi.
Tento článek jistě všichni, jako správní čeští konzumenti, oceníte :) aaaaaaaaaaa
TADY ho máme.
Autor: Tomáš Mozer |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Víte Jak
jedí Norové? V tomto článku najdete zajímavosti výňate z originální
norské minikuchařky Julemat, obsahující tradiční norské vánoční pokrmy.
Autor: Tomáš Mozer |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Víte
jak se v Norsku prodávají krabi? Víte jak koupit toho správného chutného
kraba? A víte, že existují krabí vidličky? Ne? Tak to tu pro Vás máme velmi
poučné a pro nás vcelku exotické Pojednání
o krabech.
Autor: Tomáš Mozer |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Pojednání
o jednom malém, útulném a příjemném řeznictví v Bergenu Solheim Kjott, které
produkuje ty nejchutnější věci, které si jenom můžete představit. Jste zvědaví
jak to vypadá? Nuže
přistupte blíže :)
Autor: Tomáš Mozer |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Jako jeden z dotazů, které
mi zasíláte přišla otázka na výrobu SAKÉ. Takže,
ja nejsem sice žádný odborník na lihoviny, ač se to může občas zdát :) ovšem
jisté pátrací schopnosti zřejmě mám, protože jsem našla dokument, který
obsahuje velmi podrobný návod, jak tento alkohol doma připravit. Jeho autorem
je Fred Eckhardt a dokument je psán v angličtině. K jeho otevření budete
potřebovat Adobe Acrobat Reader a najdete jej ZDE.
Do češtiny jej překládat zatím nehodlám, snad jen že bych přestala spát
a to by se čas našel :) Kdyby ovšem měl někdo velký zájem tento dokument
pro nás všechny přeložit, rozhodně nic nenamítám!!! |
........................................................................................................................................................................................................................ |
Všichni jistě známe pokrm
Suši, japonskou to tradici. Našla jsem recepty
na tento pokrm, které jsou adaptované do našich podmínek, takže velmi jednoduše
připravitelné. Ještě jsem je nestihla vyzkoušet, ale na první pohled se
zdají být velmi podařené. Dejte mi určitě vědět jaký byl výsledek, až naše
suši vyzkoušíte!
suši tuňákové .. suši
šunkové .. suši sýrové
.. K Suši vždy podáváme omáčku, ve které se suši máčí nebo se jím dochucuje!
.. omáčky k suši |
........................................................................................................................................................................................................................ |
|