HUBNEME ZDRAVĚ S OVOCEM, ZELENINOU A MLÉČNÝMI VÝROBKY
 
Tato dieta je založena hlavně na vyjmenovaných třech složkách, které jsou nejen dietní, ale navíc celkově zlepší vaši kondici a příznivě ovlivní i pleť a vlasy. O to vše se totiž postarají vitamíny a vápník obsažený v mléce. Denní energetická hodnota diety je 5040 kJ. Pořadí oběda a večeře lze zaměnit.
 
Aby dieta byla úspěšná měli bychom denně vypít nejméně 2 l tekutin - nejvhodnější jsou minerálka, voda, čaj a káva (jen s umělým sladidlem a bez mléka). Při jídle důkladně žvýkáme - pocit nasycení se dostaví teprve po 20 minutách.
Na konci denního rozpisu příjmu potravin naleznete nákupní seznam potravin, potřebných na celou dietu.
 
 
 
1. DEN
 
Snídaně:
Ovocné musli s kiwi
Smícháme 4 lžíce ovocného musli, 1 lžičku pšeničných otrub, 1 lžičku lněných semínek a 1 drobně nakrájené kiwi. Do 150 ml nízkotučného mléka vmícháme 1 lžíci ovocného nektaru a musli jím přelijeme. Přimícháme 1 lžíci nasekaných lískových oříšků. Nápoj: káva nebo čaj s umělým sladidlem.
 
Dopoledne vypijeme 200 ml nektaru z černého rybízu
 
Oběd:
Krabi s fenyklovým salátem
Očistíme 1 malou hlízu fenyklu a zelené lístky odložíme stranou. Hlízu nakrájíme na tenké plátky a upravíme je na talíř. Smícháme 150 ml kyselého mléka s 1 lžičkou lněného oleje, 1 lžičkou ovocného octa, pepřem, mořskou jodizovanou solí a 1 lžící najemno nasekaných lístků koriandru nebo petržele. Na fenykl upravíme 50 g rozmražených krabů (krevet), přelijeme zálivkou a ozdobíme zelenými fenyklovými listy. K tomuto salátu se hodí celozrnné pečivo.
 
K odpolední svačině 1 ovocnou musli tyčinku Twiggy.
 
Večeře:
Zapékané brambory plněné bazalkou a rajčaty
2 středně velké brambory důkladně omyjeme, uvaříme ve slupce a rozpůlíme. Půlky brambor mírně vydlabeme. Oloupeme 1 masité rajče, nakrájíme je na kostičky a smícháme s rozmačkanými vnitřky brambor, 1 prolisovaným stroužkem česneku, 1 lžící nasekané bazalky, mořskou jodizovanou solí, 1 lžičkou lněného oleje a pepřem. Směsí naplníme půlky brambor, posypeme je 30 g strouhaného eidamu (30% tuku v sušině) a 5 minut zapékáme v grilu.
 
 
2. DEN
 
Snídaně:
Ovocný salát Exotik
Salát připravíme z následujícího oloupaného na kousky nakrájeného ovoce: 1 fík, 1 sušená datle, 1 manga a kiwi. Ovoce pokapeme šťávou z 1 pomeranče a posypeme 1 lžičkou dýňových jadérek a 1 lžičkou pražených lněných semínek.
 
K přesnídávce si smícháme asi 330 ml mrkvové šťávy s 1 lžičkou lněného oleje.
 
Oběd:
Zelenina s uzenými krůtími prsíčky
V 1 lžíci slunečnicového oleje podusíme nejprve 125 g žampionů nakrájených na plátky a pak 2 papriky nakrájené na proužky, obě přísady dusíme pouze několik minut. V osolené vodě blanšírujeme asi 3 minuty 125 g růžiček brokolice. Nadrobno nakrájíme 2 cibulky a na kostičky 2 plátky uzených krůtích prsíček. Všechnu zeleninu smícháme se zálivkou z 1 lžíce ovocného octa, mořské soli, pepře a citronové šťávy. Krůtí prsíčka upravíme na zeleninu a posypeme je sekanou petrželkou.
 
Ke svačině si na 1 plátek celozrnného knackebrotu namažeme 1 lžíci nízkotučného tvarohu. Polovinu manga, které nám zbylo od rána, nakrájíme na proužky, jimiž obložíme připravený knackebrot.
 
Večeře:
Zapečený toast s hovězím steakem
Asi 2,5 cm silný plátek hovězího filé (125g) opepříme a zprudka opečeme na 2 lžících rozpáleného slunečnicového oleje, teprve pak osolíme. Jeden toast z celozrnného chleba namažeme 1 lžičkou másla, posypeme lístky šalvěje a na ni pak položíme steak. Maso obložíme lístky šalvěje a kolečky z 1 rajčete, navrch položíme 1 plátek eidamu (30% tuku v sušině). Toast zapékáme v grilu tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí.
 
 
3. DEN
 
Snídaně:
Musli s citrusovými plody
Ke 30 g cornflakes přisypeme 1 lžíci pšeničných otrub a ozdobíme 1 pomerančem nakrájeným na kousky. Smícháme 1 lžičku medu se šťávou z 1 grapefruitu a přelijeme přes musli.
 
Dopoledne 1 jablko.
 
Oběd:
Sendvič s tuňákem
50 g mraženého hrášku blanšírujeme 3 minuty a necháme vychladnout. Smícháme 1 lžičku rajského protlaku, 1 lžičku hořčice, 1 malé nadrobno nakrájené cibule, 100 g nízkotučného jogurtu, 1 lžičku slunečnicového oleje, 1 lžíci ovocného octa, pepř, mořskou sůl a 1 lžičky medu. Tuto směs promícháme se 70 g okapaného tuňáka bez oleje, 1 lžící nadrobno nasekaných zelených natí a hráškem. Jeden toast z celozrnného chleba obložíme 2 listy hlávkového salátu a salátem z tuňáka a ozdobíme čtvrtkou rajčete.
 
Svačina:
Namažeme si 1 plátek celozrnného knackebrotu 1 lžičkou hořčice. Rozšleháme 1 vejce s trochou mořské soli a 1 lžící minerálky. Vejce usmažíme na teflonové pánvi s 1 lžičkou slunečnicového oleje. Míchané vejce upravíme na plátek knackebrotu a hustě posypeme řeřichou.
 
Večeře:
Polévka minestrone
V hrnci na 1 lžíci rozpáleného slunečnicového oleje s 1 lžičkou oregana dusíme 5 minut nadrobno nakrájenou cibuli, 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku a 2 řapíky řapíkatého celeru nakrájené na kousky. Přidáme 1 bramboru nakrájenou na kostičky, 100 ml zeleninového vývaru a 300 ml propasírovaných rajčat. Vše vaříme 30 minut na mírném ohni. Ochutíme 1 lžící nasekané bazalky a 1 lžící nasekané petrželky, tabaskem, mořskou solí, pepřem a 1 lžičky medu. Posypeme 1 lžící lněných semínek.
 
 
4. DEN
 
Snídaně:
Musli s mandarinkami
Smícháme 200 ml kyselého mléka se 4 lžícemi ovocného musli. Oloupeme 2 mandariky, dílky můžeme ještě rozpůlit. Připravené musli ozdobíme mandarinkami a navrch nasypeme 1 lžíci slunečnicových semínek.
 
Dopoledne si namažeme 1 knackebrot nízkotučným tvarohem a obložíme kolečky z 1 banánu.
 
Oběd:
Bramborový salát
2 středně velké vařené brambory nakrájíme na tenké plátky. Umyjeme nebo oloupeme 1/3 salátové okurky a nakrájíme ji na kostičky. 5 omytých ředkviček nakrájíme na tenké plátky. 1 mrkev očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Z 1 kelímku nízkotučného bílého jogurtu, 1 lžičky hořčice, 1 lžičky lněného oleje, 1 svazečku pažitky nakrájené nadrobno, 1 svazku sekané petrželky, 2 lžic ovocného octa, pepře, mořské soli, 1 lžičky medu a špetky sladké papriky připravíme zálivku a promícháme ji s ostatními přísadami. Nakonec na salát nasypeme kostičky nakrájené z 1 plátku vařené šunky.
 
Odpoledne si dáme 150 g nízkotučného jogurtu smíchaného s 1 oloupeného a nastrouhaného jablka a špetkou skořice.
 
Večeře:
Filé z okouna
Zbývající část salátové okurky od oběda oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na kousky široké asi 1 cm. Okurky povaříme v troše osolené vody asi 6 minut. Přebytečnou vodu slijeme. Přidáme 2 lžíce kysané smetany a 2 lžíce nasekaného kopru, osolíme, opepříme. 150 g filé z okouna osolíme, obalíme v mouce a pečeme 6 minut na pánvi v 1 lžíci rozpáleného slunečnicového oleje. Okouna upravíme s okurkami na talíř a pokapeme citronovou šťávou.
 
 
5. DEN
 
Snídaně:
Cornflakes s banánem
30 g cornflakes bez cukru přelijeme 150 ml podmáslí a vmícháme 1 oloupaného, nastrouhaného jablka a kolečka nakrájená z druhé poloviny banánu z předešlého dne.
 
K přesnídávce 330 ml šťávy z červené řepy nebo jiné zeleniny
 
Oběd:
Zelenina s křenovou omáčkou
Očistíme, případně oloupeme 1 malou kedlubnu, 1 mrkev, 1 papriku a 8 ředkviček a nakrájíme je na proužky nebo menší kousky. Do 150 ml kefíru (1,5% tuku) ochuceného mořskou solí a pepřem vmícháme strouhaný křen a 1 lžíci nasekaného kopru. Kousky zeleniny namáčíme v omáčce a přikusujeme 1 celozrnný toast.
 
Odpoledne smícháme 200 ml kefíru (1,5% tuku) s 1 lžící ovocného přírodního nektaru s vysokým obsahem vitamínu C a 1 lžičkou lněných semínek.
 
Večeře:
Špagety s brokolicovou omáčkou
50 g celozrnných špaget uvaříme v osolené vodě. 200 g brokolice rozdělíme na růžičky, blanšírujeme 5 minut v osolené vodě a necháme okapat. Na pánvi s 1 lžičkou rozpáleného slunečnicového oleje necháme zesklovatět 1 cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme brokolici, osolíme, opepříme a přimícháme 1 lžíci zakysané smetany. Špagety promícháme s brokolicí a 1 lžící sezamu a posypeme 1 lžící parmazánu.
 
 
Nákupní seznam

* po 1 balíčku ovocného musli, pšeničných otrub, lněných semínek a pražených lněných semínek, cornflakes bez cukru, dýňových a slunečnicových jadérek, sezamových semínek a mořské jodizované soli
* po 1 láhvi nebo krabici ovocného nektaru s vysokým obsahem vitaminu C, nektaru z černého rybízu, mrkvové šťávy, stolního lněného oleje, slunečnicového oleje, ovocného octa
* 1 sklenice medu
* 1 ovocná musli tyčinka Twiggy
* 1 l nízkoutčného mléka
* 150 ml kyselého mléka
* 1 balíček nízkotučného tvarohu
* 4 plátky eidamu 30% tuku v sušině
* 1 kelímek nízkotučného jogurtu
* 50 g mražených krabů (krevet)
* 1 balíček mraženého hrášku
* 1 plechovka tuňáka
* 60 g uzených krůtích prsíček
* 125 g hovězího filé
* 2 kiwi, 1 čerstvý fík, 1 mango, 2 pomeranče, 2 růžové grapefruity, 2 jablka
* 1 malá hlíza fenyklu
* 1 kg brambor
* 1 masité rajče
* 7 rajčat
* 1 hlávka salátu
* 1 citron
* 2 malé papriky
* po 125 g brokolice a žampionů
* 2 řapíky řapíkatého celeru
* 2 cibulky
* po 1 svazku bazalky, koriandru, petržele a šalvěje
* 1 svazeček řeřichy
* 1 malý celozrnný chléb
* 1 balíček celozrnného knackebrotu
* 1 celozrnný rohlík
* 200 ml kyselého mléka
* 1 l podmáslí
* 350 ml kefíru (1,5% tuku)
* 2 kelímky po 150 g nízkotučného bílého jogurtu
* 1 kelímek kysané smetany
* 1 balíček strouhaného parmazánu
* 2 mandarinky
* 1 banán
* 2 svazky ředkviček
* 1 salátová okurka
* 2 mrkve
* 1 malá kedlubna
* 1 paprika
* 200 g brokolice
* po 1 svazku pažitky, petržele a kopru
* 2 láhve šťávy z červené řepy nebo jiné zeleninové šťávy
* 1 plátek vařené šunky
* 150 g filé z okouna
* 50 g celozrnných špaget

HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů