Ř E Z N I C T V Í autor Tomáš Mozer |
V dnešním přetechnizovaném světě, světě byznysu, obrovských neosobních nákupních středisek a hypermarketů je jako balzám na duši, když člověk narazí na prodejničku, kde se cítí jako doma. Takovým majákem v širém moři je jedno malinké řeznictví v Bergenu Solheim Kjott. Prodejnička je jako dlaň, ale výběr nepřeberný. Zde je možno nakoupit veškeré běžné druhy výsekových mas v mnoha podobách. Mimo čerstvé, je k dostání maso všelijak marinované, v roládách s různými náplněmi, plněné kapsy, špízy, masa nakládaná v láku, masa jemně zrněná i hrubosekaná, masa připravená Na Gyros, pizzu....atd.atp. Mimo běžná masa je zde i velký výběr mas pro nás exotických. Je tu los, sob, medvěd,bobr a i antilopa, bůvol či krokodýl. Zastoupen je i had. Z ptáků mimo kachen a hus je zde velmi populární Rípe (jakýsi druh severské perličky), divoké kachny, tetřívci i pštros. V řeznictví se vyrábí několik druhů pečených paštik, které pro svojí oblibu jsou v menším množství objednávány i leteckou společností Lufthansa. Uzeniny všeho druhu, sekaná, masové směsi, karbanátky a spousta jiných specialit je samozřejmostí. Řeznictví je však široko daleko vyhlášeno výrobou párků a klobás nedostižné chuti. Těch se zde vyrábí na 35 druhů. Staré receptury pocházejí vesměs z Německa,ale je tu i receptura česká-PRAGER (pražský) či polská-KRAKAUER(krakovský). |
Krámek zvenkuVýloha |
Prodejna má něco okolo osmi zaměstnanců, kdy dva muži zajišťují veškerou výrobu, jedna ženská síla se věnuje vaření, pečení a smažení výrobků, současně však zajišťuje balení i expedici, jeden zaměstnanec zajišťuje dovoz surovin a případný odvoz hotových výrobků a zbytek osazenstva prodává za pulty včetně šéfa. Toho si zákazníci velmi považují. S každým prohodí přátelské slovo poradí pomůže a kšeft jen kvete. |
Projední pult levý Prodejní pult střední |
Prodejní pult pravý |
Jelikož prodejna na přání zajistí dodávku masa košer i porážku zvířete dle islámských tradic, nakupují tu svorně jak Židé tak silně zastoupená muslimská komunita. V krámku si vždy vyberete podle svého gusta, kde nespokojený zákazník neexistuje. S laskavým svolením šéfa pana Solheima mi bylo dovoleno v prostorách řeznictví fotografovat a nebylo to lehké. Výrobní prostory jsou malé a tak objektiv neobsáhl vše. |
Lákem nasolené ovčí stranyZavěšování stran k usušení |
Naše čtenáře bude jistě zajímat příprava jehněčích stran, které jsou pochoutkou na norských vánočních stolech (viz naše povídání Jak jedí Norové). Jehněčí strany (viz fota) se lákem v kádích nasolí, nechají okapat, navěsí se na stojany kde se v průvanu suší a pak se jak kusy prken ještě nechají mrazem dosušit v mrazírně. Zavěšené strany v prodejně nevypadají sice lákavě, ale po úpravě chutnají výtečně. Kdo neochutnal, neuvěří. |
Usušené strany ve skladuVýrobna teplých výrobků |
Hotové strany připravené k prodeji |
Čerstvý kabanos a digitální kutrVakuová narážka a digitální vlček |