Prodejní stánky
|
Krab, langusta, humr, rak a další, patří do rodiny korýšů. Krab je hojný
po celém norském pobřeží. Aby se předešlo jeho vylovení je stanovena míra
a to 13 cm přes jeho nejširší část krunýře. Krab žije v hloubce 30-50 metrů,
ale v létě se stahuje do mělčin ke tření. Jeho růst je zvláštní a krab roste
jen tehdy když se vyvlékne z krunýře který mu na určitých místech praskne.
Krab se opatrně z krunýře vysouká a vytáhne si sebou měkké blanité pouzdro.
Okamžitě pak do nového pouzdra vleze a začne do něj pumpovat vodu aby se
roztáhlo. Tím způsobem se krab zvětší o 10-20% což znamená, že když měl
krab přes krunýř 14 cm zvětší se na 15,4-16,8 cm. Poté se musí ukrývat,
než pouzdro zatvrdne. V tomto čase nepřijímá potravu. Krunýř sice zatvrdne,
ale krab je plný vody a v tomto čase se mu říká vasskrabber
či vasstasker. Vodový krab či vodní taška. Poté přijímá krab intenzívně
potravu a ukládané zásoby vytlačují z krunýře vodu. Tímto aktem se blíží
krabí sezóna, která trvá zhruba od srpna do listopadu. U silnic, u nákupních
středisek, u benzínových pump a jinde (viz foto prodejní
stánky) jsou denně prodejci a nabízejí velké množství krabů.
|
Krabi v ledu
Očištění krabi a klepeta
Prodej živých krabů
Krabí vidličky
|
Ti se prodávají živí, vaření (i na počkání) a uloženi v ledu
(viz foto krabi v ledu) a již obraní s čistou
pastou a masem kterým prodejce naplní (jak kdy naplní) vyčištěné krunýře
a pak jenom klepeta (viz foto očištěný krab a klepeta). Živý krab se musí
pohybovat nesmí být poškozen a je prodáván ze zvláštních beden (viz
foto prodej živých krabů), které jsou děrované, vystlané mořskou
trávou a zde vydrží krab při životě i týden. Kupující potěžkávají kraby
a hodnotí, jestli to není krab vodový a jestli má v sobě dost zásob. To
se týká živých krabů. Krabi vaření se vybírají snadněji, ale i zde se stává,
že si kupující přinese domů kraba plného vody i přes různé protřásání u
ucha a podobně. Solidnější prodejci však napůl vylomí domek a kupující se
pohledem dovnitř krunýře může přesvědčit, že krab je plný pasty a tudíž
nekupuje zajíce v pytli. Kdo si koupil kraby živé a sám si je doma v mořské
vodě uvařil a je nespokojen s obsahem, zboží nereklamuje, protože si je
vybral sám.
Když už jste si kraby přinesli domů bude krabbefest
jak říkají Skandinávci, takový krabí mejdan. Uvařený krab (lhostejno, jestli
byl uvařen doma nebo u prodejce) se musí obrat, očistit a vybrat jeho obsah.
Jídelní náčiní sestává ze speciální vidličky (viz
foto krabí vidličky, kde jsou zobrazeny hned dvě), lžičky, normální
vidličky a louskáčku. Náš český louskáček na vlašské a lískové ořechy plní
funkci znamenitě! Jestli sedí u stolu jeden nebo čtyři konzumenti, je záhodno
vždy prostřít na stůl každému rozměrnější utěrku, protože louskáním noh
a klepet se dost nasviní, nehledě na dloubání obsahu z krunýře, odlamování
a rozlamování atd.
Na stůl je také třeba umístit nádobu na odpad, kterého je z krabů hojně.
Skandinávci prostě do středu stolu umístí nějakou mísu, na chatách u moře,
kde se krabí festy pořádají nejvíce to můžou být i na podlaze postavené
kýble. Francouzi jsou chytřejší a jelikož rádi jedí vše možné a ze všeho
možného je spousta odpadu, v žádné rodině nechybí hezký keramický, porcelánový
či dřevěný bošpánek, taková nádoba, takový sympatický soudeček s pokličkou
s názvem Table Nette-čistý stůl, (viz
foto Table Nette). Ta nádobka je umístěna ve středu stolu a hází
se tam všechen odpad. Při obědě či večeři, kdy se sedí i pár hodin je to
velmi praktické. Shrnete tam kosti od ryb, kosti od kotlet i z jehněčího
hřbetu, duté kosti drůbeží, pecky z oliv, slupky od melounů, obaly od sýrů,
zátky od piva, špunty od vína, vajgly a já nevím co ještě. Ale zpět ke krabům.
Na stole nesmí chybět dostatečné množství ubrousků, lépe poslouží kuchyňská
papírová role a dostatečné množství talířů a talířků. A jdeme nato.
Krab se položí na záda a odtrhají se všechny nohy včetně klepet, které si
uložíme stranou na talíř. Pak tlakem palců (viz foto
návod) vylomíme domek a očistíme si ho od skřelí a odstraníme i některé
odpadlé skřelí kousky z krunýře. Domek se nakrájí ostrým nožem buďto jak
psáno v brožůrkách, anebo si ho rozdělíme jak uznáme za vhodné a jak nám
to vyhovuje. Výtěžnost krabího masa je však z tohoto dílu problematická.
Domek je prakticky svalové a rozmnožovací centrum a je vytvořeno dílem chrupavkou
a dílem tvrdými plenami. I když máte k disposici speciální vidličky, díly
domku jsou křehké, bortí se a výtěžnost je chabá. Převážná většina konzumentů
domek odkládá stranou a po vyjedení kraba se k němu vrací. U krabů se sedí
hodiny, povídá se, pije se dobře vychlazené bílé víno, přikusuje se česneková
bageta.... a o tom to je. Profesionální výrobny však na to šli od lesa a
z domku dostanou všechno. Používají k tomu vzduchové vyfukovací pistole
a vakuové pumpy. Tyto dvě metody vyčistí domek tak, že ani v nejzazším záhybu
by nikdo kousek krabího masa nenašel. Z domku se před konzumací musí odstranit
ocasní chlopeň. Nu a už nám nezbývá nic jiného než vylomit a odstranit paven,
krabí silně jedovatý žaludek. Pak je již k disposici krabí skelet, který
je po obou stranách vyplněn tak zvanou hnědou pastou. Je to čistá proteinová
pasta (jakýsi PRAHOK viz Král Krysa) intenzivní vůně i chuti a jsou to prakticky
krabí zásoby na horší časy. Často jsou součástí pasty i krabí jikry kterých
má až tři miliony. Pasta má tak intenzivní chuť i vůni, že jí spousta jedinců
nezvládá a tudíž nekonzumuje. Soustředí se pouze na bílé maso. Pasta však
obsahuje pouhé 3% tuku, má v sobě minerály jako vápník a železo a z vitamínů
je zastoupena skupina B. Je tedy zdravá a dietní. Následuje práce s louskáčkem,
kdy vybíráme z noh a klepet výborné bílé maso. Poslední možnost je koupit
kraba již obraného a s krunýřem naplněným bílým masem a pastou.Tato verze
je podstatně dražší, prodejcem jsou vybírány pochopitelně ze zištných důvodů
krunýře nejmenší a v neposlední řadě přicházíte o to kouzlo a atmosféru
obírání. Spousta lidí však nemá tu trpělivost a čas a tak dává tomuto způsobu
přednost. Další praktickou výhodou je když potřebujete narychlo připravit
občerstvení pro nečekané hosty..... |
Table Nette
Krab s rýží a Krabí mísa
Krab s avocadem a Coctail Lindesnes
Krabí vrš
|
Z průměrného kraba se vybere 150-200g
jedlého podílu, který je velmi sytý a tím pádem toho máte z dvou
krabů až nad hlavu. A jak se vlastně takový krab chytá? Je to jednoduché.
První způsob je chytání do krabích vrší (viz foto
krabí vrš) či k tomu uzpůsobených laťových beden. Dovnitř se umístí
návnada a nejčastěji to je kus odleželé ryby, která kraby do vrší naláká.
Vrše se spustí na dno a na konec provazu se přiváže nějaký plovák,nejlépe
v podobě umělohmotného pětilitrového kanistru. Druhý den se jednoduše vrše
vytáhnou a krabi vyberou. Dovnitř je cesta snadná,ale ven už nevede. Druhý
způsob je ještě jednodušší. A v Norsku se mu říká
"lysekrabber" (krabi na světlo). Krabi vyplouvající v noci na mělčiny
za potravou se vyhledávají pomocí světla a jednoduše se hráběmi naberou.
Jeden vesluje a druhý tahá. Když máte štěstí, za chvíli je loďka plná.
Z krabů se připravují i různá jídla a saláty (viz
horní foto Krab s rýží a dolní foto Krabí mísa a horní foto Krab s avocadem
a dolní foto Coctail Lindesnes.) Krab se také nechá koupit v konzervě.
V prodeji je jak krabí pasta tak bílé maso. Vzpomene si některý z pamětníků
na ruskou Chatku?
Krabí mejdány jsou hezkou společenskou záležitostí a ještě uděláte něco
pro své zdraví konzumací mořských tvorů. Horší to je na chatě, kdy ulovíte
stovky krabů, musíte je hodiny vařit a pak je celá rodina obírá a sáčkuje
do mrazáku. To jsou galeje, ke kterým se však Norové každoročně rádi vrací.
|