P o j e d n á n í o k r a b e c h
autor Tomáš Mozer
 
Prodejní stánky











Krab, langusta, humr, rak a další, patří do rodiny korýšů. Krab je hojný po celém norském pobřeží. Aby se předešlo jeho vylovení je stanovena míra a to 13 cm přes jeho nejširší část krunýře. Krab žije v hloubce 30-50 metrů, ale v létě se stahuje do mělčin ke tření. Jeho růst je zvláštní a krab roste jen tehdy když se vyvlékne z krunýře který mu na určitých místech praskne. Krab se opatrně z krunýře vysouká a vytáhne si sebou měkké blanité pouzdro. Okamžitě pak do nového pouzdra vleze a začne do něj pumpovat vodu aby se roztáhlo. Tím způsobem se krab zvětší o 10-20% což znamená, že když měl krab přes krunýř 14 cm zvětší se na 15,4-16,8 cm. Poté se musí ukrývat, než pouzdro zatvrdne. V tomto čase nepřijímá potravu. Krunýř sice zatvrdne, ale krab je plný vody a v tomto čase se mu říká vasskrabber či vasstasker. Vodový krab či vodní taška. Poté přijímá krab intenzívně potravu a ukládané zásoby vytlačují z krunýře vodu. Tímto aktem se blíží krabí sezóna, která trvá zhruba od srpna do listopadu. U silnic, u nákupních středisek, u benzínových pump a jinde (viz foto prodejní stánky) jsou denně prodejci a nabízejí velké množství krabů.
Krabi v ledu

Očištění krabi a klepeta

Prodej živých krabů

Krabí vidličky




Ti se prodávají živí, vaření (i na počkání) a uloženi v ledu (viz foto krabi v ledu) a již obraní s čistou pastou a masem kterým prodejce naplní (jak kdy naplní) vyčištěné krunýře a pak jenom klepeta (viz foto očištěný krab a klepeta). Živý krab se musí pohybovat nesmí být poškozen a je prodáván ze zvláštních beden (viz foto prodej živých krabů), které jsou děrované, vystlané mořskou trávou a zde vydrží krab při životě i týden. Kupující potěžkávají kraby a hodnotí, jestli to není krab vodový a jestli má v sobě dost zásob. To se týká živých krabů. Krabi vaření se vybírají snadněji, ale i zde se stává, že si kupující přinese domů kraba plného vody i přes různé protřásání u ucha a podobně. Solidnější prodejci však napůl vylomí domek a kupující se pohledem dovnitř krunýře může přesvědčit, že krab je plný pasty a tudíž nekupuje zajíce v pytli. Kdo si koupil kraby živé a sám si je doma v mořské vodě uvařil a je nespokojen s obsahem, zboží nereklamuje, protože si je vybral sám.


Když už jste si kraby přinesli domů bude krabbefest jak říkají Skandinávci, takový krabí mejdan. Uvařený krab (lhostejno, jestli byl uvařen doma nebo u prodejce) se musí obrat, očistit a vybrat jeho obsah. Jídelní náčiní sestává ze speciální vidličky (viz foto krabí vidličky, kde jsou zobrazeny hned dvě), lžičky, normální vidličky a louskáčku. Náš český louskáček na vlašské a lískové ořechy plní funkci znamenitě! Jestli sedí u stolu jeden nebo čtyři konzumenti, je záhodno vždy prostřít na stůl každému rozměrnější utěrku, protože louskáním noh a klepet se dost nasviní, nehledě na dloubání obsahu z krunýře, odlamování a rozlamování atd.


Na stůl je také třeba umístit nádobu na odpad, kterého je z krabů hojně. Skandinávci prostě do středu stolu umístí nějakou mísu, na chatách u moře, kde se krabí festy pořádají nejvíce to můžou být i na podlaze postavené kýble. Francouzi jsou chytřejší a jelikož rádi jedí vše možné a ze všeho možného je spousta odpadu, v žádné rodině nechybí hezký keramický, porcelánový či dřevěný bošpánek, taková nádoba, takový sympatický soudeček s pokličkou s názvem Table Nette-čistý stůl, (viz foto Table Nette). Ta nádobka je umístěna ve středu stolu a hází se tam všechen odpad. Při obědě či večeři, kdy se sedí i pár hodin je to velmi praktické. Shrnete tam kosti od ryb, kosti od kotlet i z jehněčího hřbetu, duté kosti drůbeží, pecky z oliv, slupky od melounů, obaly od sýrů, zátky od piva, špunty od vína, vajgly a já nevím co ještě. Ale zpět ke krabům. Na stole nesmí chybět dostatečné množství ubrousků, lépe poslouží kuchyňská papírová role a dostatečné množství talířů a talířků. A jdeme nato.

Krab se položí na záda a odtrhají se všechny nohy včetně klepet, které si uložíme stranou na talíř. Pak tlakem palců (viz foto návod) vylomíme domek a očistíme si ho od skřelí a odstraníme i některé odpadlé skřelí kousky z krunýře. Domek se nakrájí ostrým nožem buďto jak psáno v brožůrkách, anebo si ho rozdělíme jak uznáme za vhodné a jak nám to vyhovuje. Výtěžnost krabího masa je však z tohoto dílu problematická. Domek je prakticky svalové a rozmnožovací centrum a je vytvořeno dílem chrupavkou a dílem tvrdými plenami. I když máte k disposici speciální vidličky, díly domku jsou křehké, bortí se a výtěžnost je chabá. Převážná většina konzumentů domek odkládá stranou a po vyjedení kraba se k němu vrací. U krabů se sedí hodiny, povídá se, pije se dobře vychlazené bílé víno, přikusuje se česneková bageta.... a o tom to je. Profesionální výrobny však na to šli od lesa a z domku dostanou všechno. Používají k tomu vzduchové vyfukovací pistole a vakuové pumpy. Tyto dvě metody vyčistí domek tak, že ani v nejzazším záhybu by nikdo kousek krabího masa nenašel. Z domku se před konzumací musí odstranit ocasní chlopeň. Nu a už nám nezbývá nic jiného než vylomit a odstranit paven, krabí silně jedovatý žaludek. Pak je již k disposici krabí skelet, který je po obou stranách vyplněn tak zvanou hnědou pastou. Je to čistá proteinová pasta (jakýsi PRAHOK viz Král Krysa) intenzivní vůně i chuti a jsou to prakticky krabí zásoby na horší časy. Často jsou součástí pasty i krabí jikry kterých má až tři miliony. Pasta má tak intenzivní chuť i vůni, že jí spousta jedinců nezvládá a tudíž nekonzumuje. Soustředí se pouze na bílé maso. Pasta však obsahuje pouhé 3% tuku, má v sobě minerály jako vápník a železo a z vitamínů je zastoupena skupina B. Je tedy zdravá a dietní. Následuje práce s louskáčkem, kdy vybíráme z noh a klepet výborné bílé maso. Poslední možnost je koupit kraba již obraného a s krunýřem naplněným bílým masem a pastou.Tato verze je podstatně dražší, prodejcem jsou vybírány pochopitelně ze zištných důvodů krunýře nejmenší a v neposlední řadě přicházíte o to kouzlo a atmosféru obírání. Spousta lidí však nemá tu trpělivost a čas a tak dává tomuto způsobu přednost. Další praktickou výhodou je když potřebujete narychlo připravit občerstvení pro nečekané hosty.....
Table Nette

Krab s rýží a Krabí mísa

Krab s avocadem a Coctail Lindesnes


Krabí vrš
Z průměrného kraba se vybere 150-200g jedlého podílu, který je velmi sytý a tím pádem toho máte z dvou krabů až nad hlavu. A jak se vlastně takový krab chytá? Je to jednoduché. První způsob je chytání do krabích vrší (viz foto krabí vrš) či k tomu uzpůsobených laťových beden. Dovnitř se umístí návnada a nejčastěji to je kus odleželé ryby, která kraby do vrší naláká. Vrše se spustí na dno a na konec provazu se přiváže nějaký plovák,nejlépe v podobě umělohmotného pětilitrového kanistru. Druhý den se jednoduše vrše vytáhnou a krabi vyberou. Dovnitř je cesta snadná,ale ven už nevede. Druhý způsob je ještě jednodušší. A v Norsku se mu říká "lysekrabber" (krabi na světlo). Krabi vyplouvající v noci na mělčiny za potravou se vyhledávají pomocí světla a jednoduše se hráběmi naberou. Jeden vesluje a druhý tahá. Když máte štěstí, za chvíli je loďka plná.

Z krabů se připravují i různá jídla a saláty (viz horní foto Krab s rýží a dolní foto Krabí mísa a horní foto Krab s avocadem a dolní foto Coctail Lindesnes.) Krab se také nechá koupit v konzervě. V prodeji je jak krabí pasta tak bílé maso. Vzpomene si některý z pamětníků na ruskou Chatku?

Krabí mejdány jsou hezkou společenskou záležitostí a ještě uděláte něco pro své zdraví konzumací mořských tvorů. Horší to je na chatě, kdy ulovíte stovky krabů, musíte je hodiny vařit a pak je celá rodina obírá a sáčkuje do mrazáku. To jsou galeje, ke kterým se však Norové každoročně rádi vrací.




















A na závěr si to ještě hezky shrneme:

HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů