CHŘEST
|
|
Autor: vEruska | |
Chřest - "král zeleniny" - je ceněn
především pro svoji jemnou a ušlechtilou chuť připomínající nádech světlých
a slunečných dnů, přesně jako roční období, kdy jej sklízíme. |
|
Sezóna sklízení chřestu trvá obvykle od května do června. Protože chřest je nejlepší konzumovat čerstvý, představují právě zmíněné jarní měsíce pro milovníky této zeleniny přímo chřestové hody. | |
Čerstvost chřestu můžete v obchodě snadno ověřit kontrolou šťavnatosti naříznutého stonku a nebo zvonivým zvukem, který uslyšíte při vzájemném poklepu dvou výhonků. Chřest se připravuje nejpozději do dvou dnů po nákupu, do doby přípravy jej můžete skladovat v lednici zabalený do mokré utěrky nebo, podobně jako kytici květů, ponořený do sklenice s vodou. | |
Před přípravou chřest oloupeme - bílý loupeme celý (začínáme asi 1 cm od hlavičky), u zeleného spodek výhonku. Konce výhonků vždy zkrátíme o zhruba 2 cm. Chřest před vařením sbalíme do svazků a vaříme v silně osolené vroucí vodě s trochou cukru, másla a citronovým plátkem dle tloušťky 7 až 15 minut. Do vody můžete přidat i kousek housky, která vytáhne z konců chřestu mnohdy mírně nahořklou chuť. Nikdy se nesnažte chřest po uvaření ponořit do studené vody - způsobíte tím ztrátu vitamínů i chuti. | |
K chřestu se hodí konzumovat sýr i vejce, stejně dobře můžete při jeho přípravě použít estragon a kombinovat jej s masem kuřecím nebo rybím. Uvařený chřest zkuste třeba opéct nebo grilovat jemně posypaný strouhaným parmezánem. Nebo osmahnout na pánvi v Hong Kong stylu se zázvorem a sezamovým olejem. Můžete jej také podusit v Japonském stylu v saké. Pro zvláštní příležitosti povařte chřest s houbami a lanýži a podávejte se sklenicí vychlazeného bílého vína odrůdy například Veltlínské zelené. | |