CHŘEST
|
|
Autor: vEruska | |
Chřest - "král zeleniny" - je ceněn
především pro svoji jemnou a ušlechtilou chuť připomínající nádech světlých
a slunečných dnů, přesně jako roční období, kdy jej sklízíme. |
|
Sezóna sklízení chřestu trvá obvykle od května do června. Protože chřest je nejlepší konzumovat čerstvý, představují právě zmíněné jarní měsíce pro milovníky této zeleniny přímo chřestové hody. | |
![]() |
|
Před přípravou chřest oloupeme - bílý loupeme celý (začínáme asi 1 cm od hlavičky), u zeleného spodek výhonku. Konce výhonků vždy zkrátíme o zhruba 2 cm. Chřest před vařením sbalíme do svazků a vaříme v silně osolené vroucí vodě s trochou cukru, másla a citronovým plátkem dle tloušťky 7 až 15 minut. Do vody můžete přidat i kousek housky, která vytáhne z konců chřestu mnohdy mírně nahořklou chuť. Nikdy se nesnažte chřest po uvaření ponořit do studené vody - způsobíte tím ztrátu vitamínů i chuti. | |
![]() |
|