|
Jak používat koření a bylinky
|
|
| Autor: vEruska | |
| Vaření s bylinkami a kořením | |
![]() Do pokrmů, které se vaří delší dobu, jako jsou polévky či guláše, přidávejte koření před dovařením. U pokrmů, které se nevaří tak dlouho, přidejte koření dříve. Čerstvé koření a bylinky přidávejte až těsně před dovařením. |
|
| Pokud není v receptu přesně řečeno, nepoužívejte více jak tři druhy koření do jednoho jídla. Vyjímku tvoří například indická kuchyně, jejíž tradicí je používat několik druhů koření. | |
| Skladování koření a bylinek | |
| Koření skladujte na chladném, tmavém místě. Teplo, vlhkost a příliš světla může zapřičinit rychlou ztrátu jejich hodnoty. | |
| Dobré je skladovat koření a bylinky ve skleněných nebo umělohmotných neprodyšných lahvičkách. | |
| Pokud je koření správně skladováno, udrží si svoji chuť a vůni i rok. Celé, nerozdrcené koření pak vydrží i 3-5 let. | |
| Pokud chcete uchovávat větší množství čerstvého koření, uschovejte jej v uzavřených sáčcích do mrazničky. | |
| Neskladujte sušené koření blízko původce vlhkosti, jako jsou dřezy, myčky, konvice, kávovary, sporáků a mikrovlnek. | |
| Rozhodně neskladujte koření ani bylinky v ledničce! | |
| Sušení a sbírání bylinek a koření | |
| Sušte bylinky pokud možno na stojanu pověšené za spodní část stonku. | |
| Pro lepší sušení umístěte bylinky na dobře větrané, suché, chladnější místo. Ujistěte se, že mají dost vzduchu a každých několik dní je otáčejte. | |
| Sušit bylinky můžete i v sušičce nebo v mikrovlnné troubě položené na absobčnmí papíře po dobu 3 minut na nízký výkon. | |
| Vhodná doba pro sbírání pupenů je když se začínají rozvíjet. | |
| Bylinky sbírejte brzy ráno, po východu slunce, když jsou nejvíce silné. Semena sbírejte když zhnědnout a jsou křehká. | |
| Nikdy nesbírejte bylinky když je mokro, nebo vlkho. | |