Jak používat koření a bylinky
|
|
Autor: vEruska | |
Vaření s bylinkami a kořením | |
![]() ![]() Do pokrmů, které se vaří delší dobu, jako jsou polévky či guláše, přidávejte koření před dovařením. U pokrmů, které se nevaří tak dlouho, přidejte koření dříve. Čerstvé koření a bylinky přidávejte až těsně před dovařením. |
|
Pokud není v receptu přesně řečeno, nepoužívejte více jak tři druhy koření do jednoho jídla. Vyjímku tvoří například indická kuchyně, jejíž tradicí je používat několik druhů koření. | |
Skladování koření a bylinek | |
Koření skladujte na chladném, tmavém místě. Teplo, vlhkost a příliš světla může zapřičinit rychlou ztrátu jejich hodnoty. | |
Dobré je skladovat koření a bylinky ve skleněných nebo umělohmotných neprodyšných lahvičkách. | |
Pokud je koření správně skladováno, udrží si svoji chuť a vůni i rok. Celé, nerozdrcené koření pak vydrží i 3-5 let. | |
Pokud chcete uchovávat větší množství čerstvého koření, uschovejte jej v uzavřených sáčcích do mrazničky. | |
Neskladujte sušené koření blízko původce vlhkosti, jako jsou dřezy, myčky, konvice, kávovary, sporáků a mikrovlnek. | |
Rozhodně neskladujte koření ani bylinky v ledničce! | |
Sušení a sbírání bylinek a koření | |
Sušte bylinky pokud možno na stojanu pověšené za spodní část stonku. | |
Pro lepší sušení umístěte bylinky na dobře větrané, suché, chladnější místo. Ujistěte se, že mají dost vzduchu a každých několik dní je otáčejte. | |
Sušit bylinky můžete i v sušičce nebo v mikrovlnné troubě položené na absobčnmí papíře po dobu 3 minut na nízký výkon. | |
Vhodná doba pro sbírání pupenů je když se začínají rozvíjet. | |
Bylinky sbírejte brzy ráno, po východu slunce, když jsou nejvíce silné. Semena sbírejte když zhnědnout a jsou křehká. | |
Nikdy nesbírejte bylinky když je mokro, nebo vlkho. | |