Mořské ryby
|
|
Autor: vEruska | |
Zajímavé
je, že ryby mořské můžeme rozdělit do dvou skupin, dle tučnosti masa. Mezi
ryby méně tučné patří všechny druhy filé,
protože jsou z tresek, které mají tuk uloženy v játrech. Maso tresčí je
tedy všeobecně méně tučné. K méně tučným rybám můžeme zařadit také mořský
jazyk, okouník mořský, parmici, ďas mořský, ostrouna obecného či jiné druhy
žraloků a také rejnoka. Ostatně i mořské ovoce (mořský koktejl), které obsahuje
chobotnice, sépie, olihně, krevety a mušle, není příliš tučný. Méně
tučné ryby, které jsou dobře skladovány, vydrží zmrazené 4-8 měsíců. |
|
Mezi tučné ryby patří makrela, sleď, tuňák, mečoun, čerstvé sardinky, losos a platýs. Tyto ryby, pokud jsou zmrazené, je nejlépe spotřebovat do 1-2 měsíců. Potom totiž dochází k pomalému žluknutí tuku obsaženého v mase pod kůží. | |
Pokud se rozhodnete koupit rybu nekuchanou, dbejte při jejím převozu z obchodu domů na to, aby nerozmrzla, neboť rozmrazené nekuchané ryby se již nedají skladovat a musíte je okamžitě vykuchat. Po odstranění vnitřností je můžete na pár dní, nicméně určitě ne na týdny. Když ryba úplně rozmrzne, může to v jejích střevech spustit proces zvaný botulismus. Bacily se rychle množí a vytváří prudký jed, který se může dostat přes stěnu střeva do masa. | |
Také je důležité rozmrazovat ryby před úpravou pomalu, dát je třeba na noc do lednice, kde v klidu rozmrznou. Rozmrazování v teplém prostředí je nebezpečené, zatímco je maso uvnitř ještě zmrzlé, na rozmrazeném povrchu se můžou množit nežádoucí bacily. |
|
Makrela | |
Makrela je u nás snad nejznámější
mořskou rybou. Její maso je zdravé a velmi kvalitní. Můžeme se setkat s
makrelami zmrazenými i uzenými. Z makrely nikdy nestahujeme kůži, neboť
je velmi jemná a skrývá se pod ní rybí tuk, cenný lék proti chorobám srdce
a cév. Recepty: Makrela po řecku .. Smažená makrela |
|
Tuňák | |
Patří do čeledi makrelovitých. Tuňáků
je několik druhů, nás však zajímá především tuňák obecný. Zakoupené porce
tuňáka necháme zvolna rozmrazit. viz poučení. Nikdy nepoužívejte nerozmrazeného
tuňáka, protože ledová slupka na mase by vytvořila nežádoucí vlhkost, hlavně
při pečení. Recepty: Tuňák pečený .. Dušený tuňák s vejci .. Tuňák s kaparovou omáčkou |
|
Ryby treskovité | |
Mezi tyto ryby patří všechny obdoby
rybího filé. Je to vlastně vykostěné a kůže zbavené maso z několika druhů
tresek. Nejčastěji najdete v obchodech filé ze štikozubce obecného, kterému
se často říká hejk, což pochází z jeho anglického názvu hake. Tresky jsou
také nabízeny jako celé ryby, v různém stádiu vykuchání. Recepty: Filé po selsku .. Treska s hořčicovou omáčkou .. Rybí filé s křenem .. Filé po tyrolsku .. Filé na česneku |
|
Platýs | |
Maso z platýsů patří k tomu nejlepšímu,
co nám rybáři z moře nabízí a jeho využití je velmi bohaté. Nejznámější
jsou platýs obecný a platýs pacifický, kteří mají oba společný název Halibut.
Vzájemně se liší především velikostí, platýs obecný dosahuje váhy do 100
kg, kdežto platýs pacifický dosahuje váhy až 260 kg a jeho maso bývá dost
tučné. Vedle halibutů se objevuje na našem trhu také platýs evropský, který
sice nedosahuje takové váhy jako ostatní druhy, ale maso má vynikající. Recepty: Platýs a la Chambord .. Platýs s pórkem .. Platýs s rajčaty |
|
Losos | |
Lososi patří do skupiny ryb s tučným
masem. Syrové maso je růžové a neobsahuje jemné kůstky. Většina druhů lososů
žije ve slané vodě v moři, ale rozmnožují se ve vodách sladkých, kam mnohdy
i tisíce kilometrů putují. Losos obecný dosahuje po třech letech váhy okolo
12 kg . Tyto ryby můžeme vidět pouze na přímořských tržnicích. U nás se
setkáme s balenými mraženými steaky z lososů chovaných v Dánsku nebo Norsku
v umělých líhních na břehu moře, či se zmrazenými trupy lososů dovezených
z Kanady nebo USA. Marinovaný losos - Jedná se o syrové, tepelně neupravené maso lososa. Důležité je vědět, že takzvaný - plátkový losos - červené barvy není nic jiného než tenké, obarvené plátky masa z tresky tmavé, tudíž nemá s lososem nic společného. Stejně také i drcený losos, to je ve skutečnosti načerveno obarvené filé z tresek. Recepty: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou .. Losos s rajčaty .. Losos a la Richelieu .. Losos na bylinkách .. Losos na citronu .. Losos pečený na pánvi .. Losos pečený s vejci .. Losos s bylinkami |
|
Krabí maso | |
Recepty: Krab se žampionovou omáčkou .. Těstoviny s krabím masem .. Valencijské krabí maso .. Krabí koktejl s jablkem | |