Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou pro 4 osoby
 

asi 1 kg lososa vcelku, nejlépe čerstvého
3 polévkové lžíce soli
3 polévkové lžíce cukru
1 celý pepř
několik jalovcových bobulí
1 lžička koriandru
3 snítky kopru

Hořčicová omáčka:
3 lžíce francouzské hořčice
1 lžička octa
1 lžička práškového cukru
1 žloutek
sůl, mletý pepř
necelé 0,5 dl oleje



Příprava:
Smícháme hořčici, ocet, cukr, žloutek, sůl, koření, postupně přimícháme olej a nakonec přidáme sekaný kopr. Důkladně promícháme. Lososa seřízneme po celé délce podél páteře, čímž získáme dva dlouhé filety a zbyte hlava s páteří. Z filetů opatrně odstraníme podříznutím žeberní kosti. Roztlučeme koriandr, celý pepř a jalovec, smícháme se solí, cukrem a nasekaným koprem. Tuto směs řádně vetřeme do masa, zakryjeme jej potravinářskou fólií a necháme v chladnu nejméně 36 hodin odležet, přičemž několikrát obrátíme. Z naleželých filetů nakrájíme plátky, které podáváme s hořčičnou omáčkou.

Takto můžete marinovat i velké pstruhy.