MARINOVÁNÍ
(Marinované pokušení z bílého masa)
Autor: T.Mozer
Pramen-Informační kancelář pro vejce a bílé maso-Norsko
Přeloženo 17.06.2003
 
Marinování - ten malý velký rozdíl.
Marinováním bude maso ještě lepší a není lepšího masa na marinování než maso bílé. Má neutrální chuť a po dochucení z něj připravíme spoustu rozdílných pokrmů. Víte že bílé maso je na světě nejvíce konzumováno? Ve všech zemích, nezávisle na náboženství či kultuře si lidé osvojili své speciální recepty a marinování je toho nedílnou součástí. V tomto článku najdete většinu známých receptur na marinování z celého světa.
 
Co marináda obsahuje?
Marináda musí obsahovat koření, nebo jiná ochucovadla, která zlepší chuť masa. Je lákavé popustit uzdu fantazii, ale přitom se musíme držet striktně několika pokynů, abychom měli ty nejlepší výsledky. Vždy používáme dobrý olej, který rozděluje a zesiluje chuť danou kořením. Většinou se přidává do marinády i něco kyselého. To dává pokrmu osvěžující a zajímavou chuť a současně prodlužuje trvanlivost. Z nejznámějších to je ocet, víno, citrónová šťáva, kefír nebo jogurt. V obchodech nalezneme spousty průmyslově vyráběných marinád, ale zajímavější marinády si vyrobíme sami a levněji.
 
Marinování bílého masa
 
Jak docílíme nejlepšího výsledku?

Nejjednodušší je marinovat v plastickém sáčku. Vložíme tam maso, přidáme marinádu, sáček uzavřeme a vložíme do lednice. Často obracíme a maso "masírujeme". Jak dlouho marinujeme? To záleží na tom jak chceme mít pokrm silný(kořeněný). Někdy stačí hodinka, ale 2-4 hodiny, nebo marinování přes noc nám dá ty nejlepší výsledky. Bílé maso marinujeme vždy v ledničce.
Co můžeme vlastně marinovat?

Tak veškerá masa, které budeme grilovat, péci v troubě, smažit na pánvi či upravovat v pánvi wok. Při grilování nesmíme zapomenout maso pečlivě otřít před položením na rošt a marinádou ho potom během grilování potíráme.
 
Malý průvodce marinádami
 
Marináda s červeným vínem
1 1/2dl červeného vína
3 polévkové lžíce oleje
1 stroužek česneku
1 bobkový list
1 polévková lžíce cukru
2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
mletý pepř

Smíchej všechny ingredience a vše s masem vlož do plastického sáčku. Sáček uzavři a maso "namasíruj". Ponechej v lednici marinovat dle potřeby. Maso si natáhne barvu vína a čím déle bude v marinádě tím bude tmavší a křehčí.
| recepty
 
Marináda se zázvorem a chilli
1/2 dl oleje
2 stroužky česneku (prolisovat)
1-2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
1 nadrobno nasekaná červená feferonka
1 nadrobno nasekaný citrónový stvol, nebo 1 pol.lžíce citrónové šťávy

Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.

grilovací jehly | recepty
 
Sladkokyselá marináda
2 polévkové lžíce tekutého medu
2 polévkové lžíce vinného octa
2 polévkové lžíce sojové omáčky
2 stroužky česnek jemně nakrájet
1 čajová lžička čerstvého jemně nasekaného zázvoru

Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.

grilovací jehly | recepty
 
Bylinková marináda
1 dl oleje
3 polévkové lžíce vinného octa
2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
2 polévkové lžíce nasekaného estragonu
2 polévkové lžíce nasekané rozmarýny

Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.

grilovací jehly | recepty
 
Pomerančová marináda
1 stroužek česneku nakrájený na plátky
2 polévkové lžíce sojové omáčky
1 kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru (asi 2cm)
1 dl pomerančové šťávy a slupku z pomeranče (nakrájet)
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 nažka anýzu

Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.

grilovací jehly
| recepty
 
Marináda s hořčicí a rozmarýnou
2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé rozmarýny
2 stroužky jemně nasekaného česneku
1 jemně nakrájená šalotka
5 rozdrcených jalovčinek
1 polévková lžíce nastrouhané citrónové kůry
1/2 dl suchého vermutu
1/2 dl citrónové šťávy
1/2 dl olivového oleje
1/2 dl hořčice (DIJON)
1/2 dl sojové omáčky
1 polévková lžíce chilli omáčky (např.Tabasco)

Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.
| recepty
 
Potírky na grilování, omáčky a dip dressingy. (Dip z angličtiny namáčet,ponořovat...)
 
Hoi-sin grilovací omáčka
2 stroužky česneku
1/2 červené feferonky
1 polévková lžíce čerstvě strouhaného zázvoru, nebo 1/2 lžičky mletého
2 polévkové lžíce sojové omáčky
2 polévkové lžíce rajského protlaku
1 dl vody
1/4 kostky slepičího bujónu
1/2 dl cukru
olej

Postup - česnek a feferonku nasekáme na drobno a na trošce oleje orestujeme. Přidáme další ingredience a necháme vařit, až se nám udělá silná a hustá omáčka. Omáčku je možno připravit předem a uchovat v lednici. Podáváme ke grilovaným pokrmům. Při troše štěstí se nám podaří koupit omáčku průmyslově vyráběnou a to v cizokrajných obchodech s potravinami.
grilovací jehly | recepty

Grilovací omáčka Favorit

4 polévkové lžíce kečupu
2 polévkové lžíce vinného octa
2 polévkové lžíce worčestrové omáčky
2 polévkové lžíce tekutého medu
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 lžička Tabasca (je možno kvůli dětem vynechat)
1 lžička mleté papriky

Postup - všechny ingredience řádně promíchej a potírej s tím maso na grilu před dokončením.
grilovací jehly | recepty

Potírka s chilli

3 polévkové lžíce chilli omáčky
1 lžička hořčice (Dijon)
1 lžička vinného octa
1 lžička worčestrové omáčky
1 polévková lžíce oleje
sůl a mletý pepř

Postup - všechny ingredience řádně promíchej a potírej s tím maso na grilu po celou dobu grilování.
grilovací jehly | recepty

Sezamový dip, nebo marináda

1 1/2 dl sojové omáčky
1 polévková lžíce ananasového džusu
1 lžička cukru
1 lžička sezamového oleje
1 lžička sezamových semínek

Postup -všechny ingredience řádně promíchej.Lze použít jako marináda i jako příloha ke grilovaným masům.
grilovací jehly | recepty

Mango - jogurtový dip

Kelímek přírodního jogurtu se smíchá s Mangochutney (upravené ochucovadlo z manga je k dostání ve vybraných prodejnách) nebo se sladkou chilli omáčkou. Sůl a pepř.
Postup - jogurt promíchej s několika lžícemi chutney/sladkou chilli omáčkou a dochuť solí a pepřem. Před podáváním nechej dip uležet několik hodin v lednici,kdy se náležitě všechny příměsi chuťově spojí.
grilovací jehly | recepty

Tzatziki

1 kelímek přírodního jogurtu
3 stroužky česneku (prolisovat)
1 salátová okurka
3 lžičky olivového oleje
1 lžička octa
1 polévková lžíce jemně sekané čerstvé máty
sůl a mletý pepř

Postup - jogurt necháme odvodnit přes pláténko,nebo přes filtr z překapávače kávy asi 30 minut.Okurku nastrouháme nahrubo.Všechny ingredience řádně promícháme a dochutíme solí a pepřem.Tzatziky se podávají dobře vychlazené.
grilovací jehly | recepty

Tomatová Salsa
(Dressing z rajských jablíček pojmenovaný podle latinskoamerického tance stejného jména)
4 velká rajská jablka
8 černých oliv (je možno je vynechat)
2 dl silné,nebo sladké chilli omáčky

Postup - rajská jablka nařízneme křížem na vrchní straně a na 10 vteřin je potopíme do vařící vody. Poté je studenou vodou schladíme a oloupeme. Rozřízneme je na čtvrtky a zbavíme semen. Poté je nakrájíme na menší kousky. Olivy nakrájíme na kroužky a vše smícháme s chilli omáčkou.
grilovací jehly | recepty

Guacamole

2 avokáda trochu citrónové šťávy
1 stroužek prolisovaného česneku
2 oloupaná rajčata
1/2 malé červené feferonky
2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého koriandru
sůl a mletý pepř

Postup - dužinu avokáda rozmělni vidličkou s přidáním citrónové šťávy a přidej další ingredience. Před podáváním nechej krém uležet v lednici.
grilovací jehly | recepty

Aioli

4 žloutky
1/2 lžičky soli
3 stroužky prolisovaného česneku
1 1/2 polévkové lžíce citrónové šťávy
1 lžičku silné hořčice
2 dl oleje
mletý pepř a špetka cukru

Postup - žloutky a olej musí mít stejnou teplotu, jinak se nám Aioli srazí. Žloutky umixujeme se solí na hustou konzistenci, přidáme citrónovou šťávu a ostatní přísady mimo oleje. Ten přidáváme po malých dávkách a dále mixujeme. Dochutíme pepřem a špetkou cukru.
grilovací jehly | recepty

Pistáciové máslo

50 g pistáciových semen
1 feferonka
100 g měkkého másla
1 dl jemně sekané petrželové nati
sůl a pepř

Postup - ořechy vylouskáme a semena se snažíme co nejvíce zbavit slupek. Můžeme též koupit již semena vylouskaná. Feferonku a semena umixujeme na jemno, vmícháme máslo a petrželovou nať a dochutíme solí a pepřem. Podáváme chlazené. Toto je výborné kořeněné máslo, hodící se k pečenému kuřeti, nebo ke krůtímu filé.
grilovací jehly | recepty


Bylinkový krém s balkánským sýrem

100 g balkánského sýra
2 polévkové lžíce zakysané smetany
1 stroužek prolisovaného česneku
1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého oregána nebo 1 lžičku sušeného

Postup - veškeré suroviny a koření utřeme v jemný krém. Použití má stejné, jako pistáciové máslo.

grilovací jehly | recepty

Dressing na salát

2 lžičky sladké chilli omáčky
3 polévkové lžíce olivového oleje
sůl a mletý pepř

Postup - ingredience smícháme a používáme jako zálivku na zelené saláty.
grilovací jehly | recepty

Česnek pečený s červeným vínem

Neoloupané česnekové stroužky vložíme do ohnivzdorné misky, zastříkneme červeným vínem a olivovým olejem. Můžeme přidat i pár snítek tymiánu. Pečeme v troubě při 225°C asi 15 minut, až jsou stroužky měkké. Stroužky vyjmeme, překrájíme napůl a vybereme obsah, který vidličkou v ohnivzdorné misce rozmělníme na kaši, kterou zkrápíme olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem. Směs je vynikající na topinkách a na vařených či pečených bramborech, na dušené zelenině, ale potíráme s ní i pečené kuře, nebo krůtí maso.
 
Variace na téma grilovací jehly
 
Krůtí filátko, ananas, feferonkový párek z krůty a feferonka. Doporučená marináda - Sladkokyselá
Velké krevety (scampi), kuřecí filátko a limetka. Doporučená marináda - Se zázvorem a chilli
Krůtí masové kouličky, paprika, mini párečky a kukuřice. Doporučená marináda - Chilli potírka
Kuřecí křidélko a ananas. Doporučená marináda - Grilovací omáčka Favorit
Chřest, kuřecí a krůtí filátka a mini rajčátka. Doporučená marináda - Grilovací omáčka Hoi-Sin
Paprika, žampion, kuřecí filátko, česnek, jarní cibulka a uzený bůček. Doporučená marináda - Bylinková marináda
 
A PODÁVÁME !
 
Symfonie kuřecí rolády

4 kuřecí filátka (plátky)
3 polévkové lžíce balkánského sýra v kostkách
4 kousky chřestu
sůl a mletý pepř
Marináda-Bylinková marináda
Podáváme s-Tomatová Salsa

Připravíme si Bylinkovou marinádu a Tomatovou Salsu.
3 kuřecí plátky naklepeme asi na 1/2 cm,čtvrtý nakrájíme na 4 proužky a vše dáme marinovat do Bylinkové marinády na 1 hodinu,když máme čas marinujeme déle.Marinované plátky vyjmeme,rozdrolíme ne ně balkánský sýr,osolíme a opepříme.Z Tomatové Salsy vybereme pár kousků rajčat a poklademe je na plátky.Plátky zavineme a sepneme párátky.Závitky opečeme na pánvi a pak je dáme na 20 minut péci do trouby při 200°C.Dolní konce chřestů oloupeme a chřesty ovineme proužky kuřecího masa,které zajistíme párátky.Na pánvi pečeme do růžova.Podáváme s Tomatovou Salsou.Jako přílohu podáváme brambory pečené na bylinkovém másle.
 
Kuřecí filátka s exotickou omáčkou

1-2 plátky na osobu
Marináda-Chilli potírka

Postup-filé opečeme 1 minutu na každé straně,potřeme potírkou a pečeme další 3 minuty.Opět potřeme potírkou a necháme je na vlažné pánvi dojít tak dlouhou dobu,jakou jsme je pekli.Na konec je ještě potřeme potírkou.Filé nakrájíme na úhledné plátky a podáváme s lehce vařenou zeleninou,s omáčkou a s rýží či brambory.
Exotická Mango omáčka

1 zralé mango
2 kousky ovoce pasjon
3 polévkové lžíce koňaku,nebo pomerančového džusu
2 dl slepičího bujónu
1 dl smetany na šlehání
pár kapek Tabasca
špetku cukru,sůl a mletý pepř
Mango oloupeme a nakrájíme na malé kousky.Ovoce pasjon rozpůlíme a vybereme obsah.Vše dáme do kastrůlku,přidáme koňak/pomerančový džus a vaříme na mírném teple do měkka.Pak přidáme bujón,smetanu a Tabasco a vaříme dalších pár minut.Poté omáčku rozmixujeme,přecedíme a dochutíme solí a pepřem.
 
Kuřecí jehla se salátem Cézar

1-2 filety na osobu stačí na 1-2 jehly
Marináda-Grilovací omáčka Hoi-Sin

Filety nakrájíme na kostky a napícháme na jehlu. Potřeme marinádou a necháme marinovat minimálně 1 hodinu. Jehly pečeme na pánvi, nebo na grilu a dáváme pozor abychom neměli silný příkon tepla. Při pečení potíráme marinádou. Jehly podáváme se salátem Cézar a s topinkami s česnekovou pastou. (Tu si uděláme podle receptu - Česnek pečený s červeným vínem - bez přidání vína)

Salát Cézar

3 stroužky česneku
2 žloutky
1/4 lžičky mletého pepře
1 lžičku hořčice (Dijon)
1/2 dl limetkového džusu
1 1/2 dl olivového oleje
50 g parmezánu
1 hlávka salátu Romano,nebo libovolná salátová směs
Postup-česnek,žloutky,pepř,hořčici a džus umixujeme v mixéru a pomalu přiléváme olej jako při výrobě majonézy.Salát umyjeme,osušíme a nakrájíme.Několik listů si necháme celých.Salátovou mísu vyložíme listy,přidáme pokrájený salát a zalijeme dressingem.Navrch poklademe slabě nakrájené plátky parmezánu.
 
Kuřecí stehna na bylinkovém rizotu

2-3 stehna na osobu
Marináda-Grilovací omáčka Favorit

Stehna potřeme směsí oleje,soli a pepře a dáme péci do trouby na 20-25 minut při 200°C.Ke konci pečení potíráme vydatně marinádou.Je možné i pečená stehna přendat na gril a ještě za hojného potírání dogrilovat.

Rizoto

2 polévkové lžíce olivového oleje
1 jednu jemně nakrájenou cibuli
1 stroužek prolisovaného česneku
3 dl rýže
1 dl suchého vína
1 litr slepičího vývaru
3 polévkové lžíce másla
3/4 dl strouhaného parmezánu
trochu sekaných bylinek
Cibuli a česnek orestujeme na oleji,přidáme rýži a zalejeme vínem.Vše necháme za občasného zamíchání "táhnout" až se tekutina vstřebá.Přidáme vývar,který jsme si rozdělili na 4 díly.Přidáme 1.díl,počkáme až se tekutina vstřebá,přidáme 2.díl atd.Doba varu je zhruba 20 minut.Rýže musí být měkká,ale pevná (al dante).Nakonec přidáme máslo,nasekané bylinky a parmezán.Podáváme s grilovanou či restovanou zeleninou jako cuketa,cibule a minirajčátka.
 

Marinované chuťovky

Marinády-použijeme různé druhy marinád a potírek

Postup-na chuťovky použijeme různé druhy masa,slaninu,uzený bůček,zeleninu i ovoce.Suroviny napícháme na jednohubkové jehly(dřevo nebo kov) a marinujeme.Při grilování potíráme marinádou.Hotové chuťovky máčíme v dip omáčkách.

 
Krůtí biftek

Krůtí filé na plátky 100-150 g na porci
Marináda-Pomerančová marináda

Postup-krůtí filé nakrájíme na plátky a více hodin marinujeme.Pak je otřeme a pečeme na pánvi s malým množstvím oleje 2 minuty na každé straně.Poté vypneme příkon tepla a plátky necháme "dojít".Bifteky podáváme na podušce ze zeleniny(pečené cibulky,fazolky atd.)a minimrkvičkami,vařeným bramborem a omáčkou z červeného vína ze sáčku.
Minimrkvičky
Jedno balení minimrkviček
1 dl pomerančového džusu
1 nažka anýzu (možno vynechat)
trochu cukru,sůl a pepř
Postup-veškeré suroviny a ingredience vložíme do kastrolku a slabě vaříme až jsou mrkvičky měkké.

Omáčka s červeným vínem (ze sáčku)
Omáčku uvaříme podle návodu,přidáme trochu vývaru z mrkviček a jednu polévkovou lžíci octa Balsamico.Před podáváním vmícháme kousek másla.
 
INSPIRACE Z VÝCHODU
 
Marinované kuře v pánvi wok

Pro 1 osobu
Kuřecí filety a olej na smažení
Marináda-Sladkokyselá marináda

Zelenina z pánve wok
1/2 papriky
1/3 cukety
brokolice
3-4 chřesty
1/4 fenyklu
1 mrkev
1/2 cibule
Postup-kuřecí maso nakrájíme na proužky a marinujeme je do druhého dne.Pak maso orestujeme v pánvi wok,nebo v pánvi s vysokými okraji do měkka.Maso vyjmeme a ve stejné pánvi orestujeme zeleninu.Vložíme maso zpět a ještě několik minut prohřejeme.Podáváme s čínskými nudlemi,couscousem(arabská příloha z pšeničné krupice,k dostání ve vybraných prodejnách) nebo s rýží. Sladká chilli omáčka chutná k pokrmu znamenitě.
 
Kuře tandori

3-4 porce
8 kuřecích stehen,nebo kuře rozdělené na porce

Marináda tandori

10 hřebíčků
2 lžičky semínek koriandru
2 lžičky kmínu semínka z deseti nažek kardamomu
2 cibule 4 stroužky česneku
5 cm čerstvého zázvoru
2 lžičky chilli koření
2 lžičky mletého pepře
1 1/2 lžičky kurkumy
3 1/2 dl přírodního jogurtu
1 dl citrónové šťávy
Postup-celé koření několik minut opražíme na suché pánvi a utlučeme jej v hmoždíři.Nakrájenou cibuli,česnek a zázvor rozmixujeme v mixéru na kaši současně s pepřem,chilli a kurkumou.Přidáme jogurt a citrónovou šťávu.Stehna stáhneme z kůže a v kloubku je rozdělíme ve dví.Maso nařízneme aby se lépe namarinovalo.Marinujeme jeden den,či přes noc v lednici.Maso naskládáme do ohnivzdorné misky,přelijeme marinádou a pečeme v troubě 30 minut při 200°C,nebo déle,až jde maso od kosti.Podáváme s rajčatovo-okurkovým salátem,rýží basmati,a s tzatziky nebo chutney.

Tomatovo-okurkový salát

4-5 rajčat nakrájené na kousky
1/2 nakrájené okurky salátovky
1 jemně sekaná feferonka
1/2 jemně sekané cibule
jemně nasekaný čerstvý koriandr
šťáva z jedné limetky
1/2 lžičky cukru
sůl
Postup-Vše dobře smícháme a dáme před podáváním na několik hodin vychladit.
 
Bylinkové kuře-kebab

Marináda-Bylinková marináda

Postup-filety si rozkrojíme na dva plátky(jak patrno z obrázku)a marinujeme je nejlépe přes noc.Plátky napíchneme na špejle a pečeme 2 minuty na každé straně.Podáváme s čerstvým salátem a omáčkou dip.
 

Vietnamské kuře na kari

4 porce
6 kuřecích filetů nakrájených na kousky,olej na opékání

Marináda kari

2 lžičky kari koření (můžeme namíchat silný a středně silný druh)
1 lžička soli,mletý pepř
šťáva a kůra z jedné limetky.
Postup-Kousky masa namarinujeme všemi ingrediencemi a necháme uležet,nejlépe přes noc.Marinované maso opečeme,přidáme trochu vody,necháme několik minut vařit a uchováme pokrm na teple.

Kokosovo-kari omáčka

2 jemně pokrájené cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky kari
1 bobkový list
1/2 lžičky kurkumy
1-1/2 balení kokosového mléka
1 dl smetany
1 polévková lžíce sojové omáčky
4 kroužky ananasu
150g fazolových lusků
sůl,mletý pepř a olej na smažení.
Postup-Cibuli s prolisovaným česnekem orestujeme a přidáme kari koření,bobkový list,kurkumu,kokosové mléko,smetanu a sojovou omáčku.Vaříme několik minut,až nám šťáva zhoustne.Přidáme orestované maso,nakrájený ananas a fazolové lusky.Vaříme tak dlouho,až jsou fazolky měkké a na skusu křehké.Vše smícháme s vařenými rýžovými nudlemi a zdobíme čerstvým koriandrem.

 
OCHUTNEJ SVĚT
 
Africké kuře Yassa

3 porce
1 kuře,nebo 6 stehen

Marináda Yassa/cibulová omáčka

2 cibule
4 stroužky česneku
1 dl podzemnicového oleje,nebo sojového oleje
8 polévkových lžic citrónové šťávy
8 polévkových lžic vinného octa
2 bobkové listy
2 polévkové lžíce hořčice (Dijon)
3 polévkové lžíce sojové omáčky
1-2 jemně sekané feferonky
1/2-1 lžička kayenského pepře
2 lžičky mleté pepriky
2 1/2 dl slepičího vývaru voda+1/2 kostky slepičího bujónu
4 malé mrkve
10 fazolových lusků
couscous
sterilovaný žlutý hrášek
rozinky

Postup-Kuře rozdělíme na 8 dílů,nakrájíme cibuli a nasekáme česnek.Všechny ingredience mimo bujónu smícháme dohromady a necháme maso marinovat,nejlépe přes noc.Poté maso osušíme a naskládáme do ohnivzdorné misky.Porce masa můžeme posypat červenou paprikou.Pokrm dáme péci do trouby na 30 minut při 200°C,nebo déle,až je maso propečené.Mezi tím co se maso peče,uděláme omáčku.Marinádu povaříme s bujónem a můžeme jí přisladit.Přidáme zeleninu nakrájenou na přiměřené kousky a dáme do omáčky povařit.Připravíme couscous podle návodu na balení,přidáme hrášek a hrst rozinek.Couscous rozprostřeme na větší mísu a v prostředku uděláme místo.Tam vložíme maso a zeleninu a přelijeme omáčkou.Podáváme s chlebem.
 
Mexické kuřecí fajitas

4 porce

6 kuřecích filetů nakrájené na nudličky
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 zelená paprika
1-2 červené cibule nakrájené na tenké plátky

Marináda

1-2 pepře jalapeno
1-2 stroužky česneku
2-3 polévkové lžíce čerstvého koriandru
1 1/4 dl slunečnicového oleje
2 polévkové lžíce sojové omáčky
2 polévkové lžíce worčestrové omáčky
1/2 dl citrónové šťávy
1/2 dl pomerančové šťávy
hodně mletého pepře
1/2 dl suchého vína,nebo cidru
8-10 tortillas (mexické placky k dostání v lepších obchodech)
zakysaná smetana
v obchodě zakoupená salsa
guacamole

Postup-vyjmi semínka z pepře jalapena a jemně je nasekej.Rozetři česnek a jemně nasekej koriandr.Přidej všechny ingredience,nakrájené maso a marinuj,nejlépe přes noc.Poté maso vyjmeme a orestujeme.Papriky nakrájíme na tenké proužky a cibuli na malé lodičky.Tortillas ohřejeme v troubě jak psáno v návodu,pokryjeme masem,nakrájenou zeleninou,přidáme salsu a zakysanou smetanu.Tortillas zarolujeme a podáváme s zakysanou smetanou,salsou a guacamole.