|
Jak je to s tím pivem?
|
Autor: Tomáš Mozer |
|
 Pokud
se chcete věnovat vaření piva profesionálně, je třeba zakoupit profesionální
minimini
zařízení jako varnu, vystírací
i rmutovací káď ležácky cylindricky tank a jiné. Musíme mít i
"náduvník" a humno, kde
se slad namáčí i hvozdí. Toto vše je jednak velmi náročné na prostor
(cca jeden větší sklep)
a i pořizovací cena není zanedbatelná. Zde je možno uvařit od 100 do 500
litrů piva, podle velikosti
zařízení, které zvolíte.
Druhá možnost je vařit
pivo z polotovar (uhvozděný slad, chmelový extrát).
Třetí možnost je ta, že
za vás udělají všechno pivovary či sladovny. Koupíte si prostě konzervu
a z té pivo uvaříte. Ale
pozor !!! Žádná blička ! Renomované firmy jak evropské tak zámořní nabízejí
nepřeberné množství výrobků, kdy zákazník je na vážkách co si vybrat. Příprava
je jednoduchá. Ve 2 l konzervě je velmi kvalitní sladový extrát toho jistého
pivovaru s již vmíchaným chmelovým extraktem. Náplň se vlije do 25 litrové
nádoby, doplní se cukerným roztokem a pitnou vodou. Nakonec se přidají pivní
kvasinky, které jsou specifické pro ten jistý pivovar a nádoba se umístí
do pokojové teploty ke kvašení. Po týdnu máme vykvašeno, protože cukerný
roztok a sladový extrát je přeměněn na alkohol. Následuje stáčení a ležení
piva. Pivo se stáčí do lahví, je kalné a bez chuti. Do každé láhve se přidá
lžička cukru, láhve se zakorunkují a pivo se nechá 2 měsíce ležet. Pivo
leží i když prakticky stojí tak, že prvních 14 dní je v pokojové teplotě
a pak leží v chladu. Po 2 měsících se pivo vyčistí a díky cukru, který do
sebe natáhne kysličník uhličitý. Následuje degustace. Na dně láhve jsou
usazené kaly a tak je záhodno nalévat pivo do sklenice velmi opatrně. Některá
piva jsou však velmi pěnivá a tak se mi osvědčil způsob nalévání piva do
litrového džbánku z čirého skla. |
|
Ještě bych se rád vrátil k těm polotovarům.
Hvozděný a již drcený slad se běžně prodává v obchodech k tomu určených
a chmelové šišky či extrát také býval od nás a dne ho nahrazuje chmel australský
a anglický. Aby výrobci pivních ingrediencí svým zákazníkům ještě více ulehčili
výrobu piva, vyvinula jistá anglická firma geniální soudek, který si nechala
patentovat. Soudek je z tvrzeného plastu o obsahu 30 litrů, má široké nalévací
hrdlo s hermetickým uzávěrem, tlakovací ventil, plovoucí samospádové vedení
a výčepní zařízení. Cena v Norsku se pohybuje okolo 1000 Nk. Je to však
investice, která se vyplatí. V soudku se děje všechno současně a výsledný
nápoj se čepuje přes plovoucí filtr, který nedovolí natáhnout kaly ze dna.
Tlak v nádobě při čepování finálního výrobku mohou zajišťovat sifonové bombičky.
|
|
Jak jsem již předeslal, konzervy
jsou z celého světa a druhy piva na desítky. Plzeňské, mexické, australské,
bitter, mild, mildstout lager, ale atd. Na závěr piva se musím zmínit, že
se konají řádné soutěže jak místní tak mezinárodní, že existují spolky a
organizace, které zadávají finální výrobky k posouzení a že dokonce existuje
Norská soutěž o nejlepší doma uvařené pivo. |
|
HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů