Filipínské receptové okénko
|
||||
Autor: vEruska | ||||
Spoustu surovin najdete na typických domorodých trzích, kde trhovci nabízí od nejrůznější zeleniny, ovoce a koření, přes vepřové, drůbeží a hovězí maso až k mořským živočichům, které vám zde dokonce ihned a velmi ochotně připraví k jídlu. Ve městech samozřejmě najdete i supermarkety, se sortimentem velmi podobným našim obchodům, ovšem není nad nákupy právě ve zmíněných tržnicích či domorodých obchůdcích. | ||||
|
||||
|
||||
Protože je tedy filipínská strava postavena na surovinách na těchto ostrovech dostupných, není jednoduché si typický filipínský pokrm v našich podmínkách připravit. I přesto jsem pro vás vybrala několik reprezentativních receptur, které si při troše dobré vůle můžete doma uvařit. | ||||
Na začátek si objasníme několik základních pojmů: | ||||
Adobo - všeobecný název pro druh vaření masa, ryb nebo zeleniny ve směsi česneku, octa, pepře a sojové omáčky. Je to jak název jídla, tak i styl vaření. | ||||
Asado - masový pokrm vařený ve směsi rajčat, cibule a koření. | ||||
Apretada - masový pokrm s rajskou omáčkou a zeleninou - pokrm pocházející z dob španělské kolonizace. | ||||
Bagoong - slaná, kvašená omáčka nebo pasta vyrobená z malých krevet nebo ryb, používaná jako příloha k hlavnímu jídlu. | ||||
Mechado - maso prošpikované tukem (tučnou slaninou) a vařené v kořeněné rajské omáčce. | ||||
A nyní už přistupme k receptům: | ||||
Kuřecí a vepřové adobo | ||||
1 šálek vinného octa 1 šálek vody 2 lžíce rozsekaného česneku 2 lžičky soli 2 bobkové listy půlka lžičky čerstvě mletého černého pepře 450 g kuřecího masa nakrájeného na nudličky 900 g vepřového masa nakrájeného na kostky sojová omáčka olej |
||||
Do hrnce dejte ocet, vodu, česnek, sůl, bobkové listy a pepř a přiveďte k varu. Pak přidejte maso a vařte asi 30 minut. Jemně polijte sojovou omáčkou a vařte dalších 10 minut. Maso vyjměte a omáčku přelijte do mísy. Do hrnce dejte olej a uvařené maso osmahněte dohněda. Potom olej z hrnce slijte a vraťte zpět maso k omáčce. Podávejte s rýží, jak jinak :) | ||||
Kuřecí a vepřové apretada | ||||
1,5 kg kuřete nakrájeného na kousky 500 g vepřového nakrájeného na kostky sůl, pepř mouka olej 4 stroužky nasekaného česneku 1 střední cibule nakrájená na kousky 1 střední rajče nakrájené na kousky 1 plechovku rajčat 1 bobkový list kousek oregana 4 střední brambory nakrájené na kostky 1/2 šálku mraženého hrášku několik kuliček nového koření |
||||
Obalte kuřecí a vepřové maso v mouce, soli a pepři. Rychle osmahěnte na rozpáleném oleji. Na pánvi smíchejte česnek, cibuli, rajčata a rajčata z plechovky. Vařte 30 minut. Pak přidejte brambory a vařte do změknutí. Omáčku můžete zahustit přidáním mouky smíchané v troše vody. Nakonec přidejte hrášek a nové koření a ještě 3 minuty povařte. Podávejte s rýží. | ||||
Mechado (pro 2 osoby) | ||||
400 g hovězího nakrájeného na kousky olej 4 stroužky česneku nasekaného 1 nasekaná cibule 2 brambory, rozčtvrcené a osmažené 1 nakrájená mrkev 2 lžíce citronové šťávy 2 lžíce sojové omáčky a soli zrnko pepře 1 šálek rajského protlaku 1 bobkový list horká voda |
||||
Maso osmahněte na oleji dohněda a vyjměte. Do pánve kde se maso smažilo dejte česnek, cibuli, citronovou šťávy, sojovou omáčku, zrnko pepře, rajský protlak, sůl a bobkový list. Chvíli povařte a pak přidejte vodu, zakryjte a vařte. Když je maso měkké, přidejte brambory a mrkev. Vařte do změknutí. | ||||
Nilagang Baka (pro 6 osob) | ||||
1,5 kg hovězího nakrájeného na kostky
2 kostky hovězího bujónu 1 lžička pepřových kuliček 1 malá nasekaná cibule 2 střední mrkve rozkrojené podélně 3 střední rozčtvrcené brambory 1 malá hlávka zelí nakrájená na čtvrtky sůl a pepř |
||||
Dejte vařit hovězí, pepř a cibuli v dostatečném množství hovězího vývaru, aby maso bylo pod vodou. Zakryté pokličkou vařte na mírném plameni. Po 30 minutách, když je maso měkké, přidejte mrkev a brambory. Vařte dalších 10-15 minut. Když je zelenina uvařená, přidejte zbytek ingrediencí a vařte ještě 5 minut. Podávejte s rýží. | ||||