HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů

 
Filipínské receptové okénko
Autor: vEruska
 
Spoustu surovin najdete na typických domorodých trzích, kde trhovci nabízí od nejrůznější zeleniny, ovoce a koření, přes vepřové, drůbeží a hovězí maso až k mořským živočichům, které vám zde dokonce ihned a velmi ochotně připraví k jídlu. Ve městech samozřejmě najdete i supermarkety, se sortimentem velmi podobným našim obchodům, ovšem není nad nákupy právě ve zmíněných tržnicích či domorodých obchůdcích.
Tržnice na ostrově Boracay Tržnice na ostrově Boracay Obchod na ostrově Boracay
 
Protože je tedy filipínská strava postavena na surovinách na těchto ostrovech dostupných, není jednoduché si typický filipínský pokrm v našich podmínkách připravit. I přesto jsem pro vás vybrala několik reprezentativních receptur, které si při troše dobré vůle můžete doma uvařit.
 
Na začátek si objasníme několik základních pojmů:
Adobo - všeobecný název pro druh vaření masa, ryb nebo zeleniny ve směsi česneku, octa, pepře a sojové omáčky. Je to jak název jídla, tak i styl vaření.
Asado - masový pokrm vařený ve směsi rajčat, cibule a koření.
 
Apretada - masový pokrm s rajskou omáčkou a zeleninou - pokrm pocházející z dob španělské kolonizace.
 
Bagoong - slaná, kvašená omáčka nebo pasta vyrobená z malých krevet nebo ryb, používaná jako příloha k hlavnímu jídlu.
 
Mechado - maso prošpikované tukem (tučnou slaninou) a vařené v kořeněné rajské omáčce.
 
A nyní už přistupme k receptům:
 
Kuřecí a vepřové adobo
1 šálek vinného octa
1 šálek vody
2 lžíce rozsekaného česneku
2 lžičky soli
2 bobkové listy
půlka lžičky čerstvě mletého černého pepře
450 g kuřecího masa nakrájeného na nudličky
900 g vepřového masa nakrájeného na kostky
sojová omáčka
olej
Do hrnce dejte ocet, vodu, česnek, sůl, bobkové listy a pepř a přiveďte k varu. Pak přidejte maso a vařte asi 30 minut. Jemně polijte sojovou omáčkou a vařte dalších 10 minut. Maso vyjměte a omáčku přelijte do mísy. Do hrnce dejte olej a uvařené maso osmahněte dohněda. Potom olej z hrnce slijte a vraťte zpět maso k omáčce. Podávejte s rýží, jak jinak :)
 
Kuřecí a vepřové apretada
1,5 kg kuřete nakrájeného na kousky
500 g vepřového nakrájeného na kostky
sůl, pepř
mouka
olej
4 stroužky nasekaného česneku
1 střední cibule nakrájená na kousky
1 střední rajče nakrájené na kousky
1 plechovku rajčat
1 bobkový list
kousek oregana
4 střední brambory nakrájené na kostky
1/2 šálku mraženého hrášku
několik kuliček nového koření
Obalte kuřecí a vepřové maso v mouce, soli a pepři. Rychle osmahěnte na rozpáleném oleji. Na pánvi smíchejte česnek, cibuli, rajčata a rajčata z plechovky. Vařte 30 minut. Pak přidejte brambory a vařte do změknutí. Omáčku můžete zahustit přidáním mouky smíchané v troše vody. Nakonec přidejte hrášek a nové koření a ještě 3 minuty povařte. Podávejte s rýží.
 
Mechado (pro 2 osoby)
400 g hovězího nakrájeného na kousky
olej
4 stroužky česneku nasekaného
1 nasekaná cibule
2 brambory, rozčtvrcené a osmažené
1 nakrájená mrkev
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce sojové omáčky a soli
zrnko pepře
1 šálek rajského protlaku
1 bobkový list
horká voda
Maso osmahněte na oleji dohněda a vyjměte. Do pánve kde se maso smažilo dejte česnek, cibuli, citronovou šťávy, sojovou omáčku, zrnko pepře, rajský protlak, sůl a bobkový list. Chvíli povařte a pak přidejte vodu, zakryjte a vařte. Když je maso měkké, přidejte brambory a mrkev. Vařte do změknutí.
 
Nilagang Baka (pro 6 osob)
1,5 kg hovězího nakrájeného na kostky
2 kostky hovězího bujónu
1 lžička pepřových kuliček
1 malá nasekaná cibule
2 střední mrkve rozkrojené podélně
3 střední rozčtvrcené brambory
1 malá hlávka zelí nakrájená na čtvrtky
sůl a pepř
Dejte vařit hovězí, pepř a cibuli v dostatečném množství hovězího vývaru, aby maso bylo pod vodou. Zakryté pokličkou vařte na mírném plameni. Po 30 minutách, když je maso měkké, přidejte mrkev a brambory. Vařte dalších 10-15 minut. Když je zelenina uvařená, přidejte zbytek ingrediencí a vařte ještě 5 minut. Podávejte s rýží.