|
100 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
70 g tuku
asi 1 lžíce vody
Krém:
1 l vody
špetka soli
70 g cukru
40 g másla
1 žloutek
30 g škrobové moučky nebo pudinkového prášku
šťáva z 1 citrónu
Navrch: Sníh ze 2 bílků 60 g cukru
|
Příprava:
Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme špetku soli, do mouky rozsekáme
tuk a s trochou studené vody zpracujeme těsto. Opatrně je vyválíme na
kulatou placku, přeneseme ji na obrácený menší kastrol, který jsme na
povrchu pomastili syrovým tukem a poprášili moukou. Povrch těsta několikrát
propíchneme špejlí, aby se nedělaly bubliny. Po upečení hned vyklopíme
a prochladlý koláč plníme krémem. Krém: vodu se solí, cukrem, máslem a
žloutkem postavíme na oheň a uvedeme za stálého míchání do varu. Pak přilijeme
rozmíchanou škrobovou moučku, stálé mícháme a necháme přejít var. Po odstavení
z plotny vmícháme do hustého pudinku citrónovou šťávu. Ušlehaný, pevný
sníh s cukrem navršíme na naplněný koláč a dáme na několik minut do trouby
zapéci (při vrchním plameni).
|