Křehký koláč s citrónovým krémem  
 

100 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
70 g tuku
asi 1 lžíce vody

Krém:
1 l vody
špetka soli
70 g cukru
40 g másla
1 žloutek
30 g škrobové moučky nebo pudinkového prášku
šťáva z 1 citrónu

Navrch: Sníh ze 2 bílků 60 g cukru













Příprava:
Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme špetku soli, do mouky rozsekáme tuk a s trochou studené vody zpracujeme těsto. Opatrně je vyválíme na kulatou placku, přeneseme ji na obrácený menší kastrol, který jsme na povrchu pomastili syrovým tukem a poprášili moukou. Povrch těsta několikrát propíchneme špejlí, aby se nedělaly bubliny. Po upečení hned vyklopíme a prochladlý koláč plníme krémem. Krém: vodu se solí, cukrem, máslem a žloutkem postavíme na oheň a uvedeme za stálého míchání do varu. Pak přilijeme rozmíchanou škrobovou moučku, stálé mícháme a necháme přejít var. Po odstavení z plotny vmícháme do hustého pudinku citrónovou šťávu. Ušlehaný, pevný sníh s cukrem navršíme na naplněný koláč a dáme na několik minut do trouby zapéci (při vrchním plameni).














   

HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů