Vepřové panenky s chřestem pro 4 osoby
50 minut
1 porce 3100 kJ
 

1 kg chřestu
1/8 l vody
1 lžička cukru
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžíce sádla
400 g vepřových panenek
800 g brambor vařených ve slupce
150 ml mléka
150 g sýra gouda
150 g smetany
2 žloutky
2 rajčata








Příprava:
Chřest oloupeme a s vodou, solí, cukrem, olejem a octem vaříme v zakryté podlouhlé nádobě 10 minut při 600 wattech. Potom dovaříme asi 6 minut při 360 wattech. Sádlo rozpálíme v pánvi na sporáku, maso rozkrájíme na 4 plátky a zprudka opečeme v omastku. Osolíme. Brambory oloupeme a rozmačkáme. Mléko ohřejeme 1 minutu při 600 wattech, pak vmícháme se solí do brambor a našleháme kaši. Kaši upravíme dekorativně po okraji žáruvzdorné mísy. Okapaný chřest dáme doprostřed. Polovinu sýra nastrouháme, smícháme se smetanou a žloutky, v žáruvzdorné misce vaříme 2 minuty při 600 wattwch a nalijeme na chřest. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s masem položíme na chřest. Zbylý sýr rozdělíme na tenké plátky a položíme na maso. Mísu vložíme do mikrovlnky na spodní mřížku a pečeme dozlatova při 360 wattech a horním a dolním pečení na 220 stupňů 15-18 minut.