Drůbeží karbanátky s tykví pro 4 osoby
1 porce 2610 kJ
 

Na karbanátky:
300 g kuřecího masa
1 celozrnný žitný rohlík
1 malá cibule
1 svazek majoránky
1 kousek kůry z citronu
75 g jader vlašských ořechů
1 vejce
sůl, čerstvě mletý pepř

Na zeleninu:
800 g tykve
500 g masitých brambor
3 jarní cibule
1 stroužek česneku
1 svazek zelené petrželky
2 lžíce oleje
1/8 l zeleninového vývaru
sůl, muškátový oříšek
kajenský pepř
2 lžíce pomerančové šťávy
4 lžíce smetany ke šlehání

Příprava:
Rohlík namočíme v horké vodě a dobře vylisujeme. Maso nakrájíme na kostičky a pak drobně nasekáme. Omytou, osušenou majoránku a citronovou kůru také jemně nasekáme. Ořechy rozemeleme. Maso smícháme s rohlíkem, cibuli, majoránkou, citronovou kůrou, ořechy, vejcem, solí a pepřem, až vznikne karbanátková hmota. Vytvoříme 8 karbanátků. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Rozpůlíme omytou tykev, oloupeme, odstraníme semena s vlákny a dužinu nakrájíme na stejné kostičky jako brambory. Očištěnou, omytou a osušenou jarní cibuli nakrájíne na 1 cm velké kousky včetně natě. Oloupaný česnek jemně nasekáme. Omytou a osušenou zelenou petrželku rovněž jemně nasekáme. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme brambory, tykev, jarní cibuli, česnek a za stálého míchání vše opečeme na středním ohni. Podlijeme zeleninovým vývarem, zeleninu povaříme, přikryjeme a dusíme na středním ohni 10-15 minut. Osolíme, okořeníme kajenským pepřem, muškátem, ochutíme pomerančovou šťávou. Přimícháme smetanu a asi 2/3 zelené petrželky. Přikryjeme a udržujeme teplé. Na velké pánvi rozehřejeme olej. Postupně vkládáme karbanátky a opékáme na středním ohni asi 4 minuty, až se uvolní ode dna. Obrátíme a opékáme 3 minuty. Zeleninu posypeme zbývající zelenou petrželkou a podáváme.

   

HLAVNÍ STRANA - rozcestník článků a receptů