|
4 očištěné lilky
3 lžíce olivového oleje
300 g tence nakrájené mozzarelly
4 plátky nadrobno nakrájené šunky
1 lžíce posekané čerstvé majoránky
1 lžíce posekané čerstvé bazalky
1/2 základního množství bešamelové omáčky
25 g strouhaného parmezánu
sůl, pepř
Omáčka:
4 lžíce olivového oleje
1 velká cibule nakrájená na plátky
4 rozetřené stroužky česneku
400 g rajčat v konzervě
450 g čerstvých oloupaných a pokrájených rajčat
6 dl horkého zeleninového vývaru
4 lžíce posekané petrželky
1 lžíce cukru
2 lžíce citronové šťávy
1,5 dl bílého vína
sůl, pepř
|
Příprava:
Rozehřejte olej na velké pánvi, osmahněte cibuli a česnek doměkka. Přidejte
konzervovaná a čerstvá rajčata, petrželku, vývar, cukr a citronovou šťávu.
Nechte 15 minut dusit pod pokličkou. Vmíchejte víno, osolte a opepřete.
Nakrájejte lilky podélně na tenké plátky. Ve větším hrnci přiveďte vodu
k varu a povařte plátky lilku 5 minut. Plátky lilku nechte okapat papírových
ubrouscích a osušte je. Polovinu rajčatové omáčky nalijte do větší vymazané
žáruvzdorné mísy. Vložte polovinu uvařených lilků a pokapejte trochou
oleje. Pokryjte je polovinou mozzarelly, šunky a bylinek, ochuťte solí
a pepřem. Zopakujte jednotlivé vrstvy a zalijte bešamelovou omáčkou. Posypte
parmezánem a pečte v předehřáté troubě při 190 stupních C asi 35-45 minut.
|