|
1 kg chřestu
1 lžíce soli
4 lžíce másla
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
1/4 lžičky bílého pepře
1 lžíce sekané petrželky
200 g vařené šunky
75 g goudy
|
Příprava:
Chřest oloupejte, tvrdé konce odřízněte. Odříznuté kousky povařte 10 minut
v 1 l vody, vyberte do plátýnka až vychladnou, pevně vyždímejte. Vývar
z chřestu, sůl, lžíci másla a cukr nechte přejít varem. Chřest postupně
povařte ve 3 porcích, vždy 5 minut za prudkého varu, nechte okapat. 3
lžíce másla rozpusťte, zpěňte v něm mouku. Přilejte 3/8 l vývaru z chřestu,
uvařte mírně zahuštěnou omáčku. Chřest dejte do nákypové formy a zalejte
omáčkou. Posypte pepřem a petrželkou, proužky šunky a nastrouhaným sýrem.
Zapečtě v horké troubě, až se sýr roztaví.
|